Connect with us

Sinema

Toronto’da 2 Türk filmi

Published

on

40. Toronto Film Festivali'nde Türkiye, Emin Alper'in Abluka filmi ile Tolga Karaçelik’in son filmi Sarmaşık ile temsil edilecek.
Bu yıl 10-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 40. Toronto Film Festivali’ne gösterilecek olan Emin Alper’in ikinci filmi olan Abluka, yoğun bir politik şiddet ortamında ayakta kalmaya çalışan iki kardeşin hikayesini anlatıyor. Filmin başrollerinde Mehmet Özgür ve Berkay Ateş yer alırken, onlara yardımcı rollerde Tülin Özen, Müfit Kayacan ve Ozan Akbaba eşlik ediyor.
ABLUKA'NIN HİKAYESİ
Kadir hapishanedeki 20 yılın ardından tahliye olur ve emniyette çalışan Hamza'nın yardımıyla iş bulur. İstanbul'u saran büyük siyasi karmaşa atmosferi özellikle sokaklarda kendini göstermektedir. Kadir öçp toplayıcısı olarak girdiği bu paravan işin ardında aslında muhbir olarak çalışacaktır. Gecekondu mahallelerindeki çöpleri karıştırarak bomba ile lgili malzemelerin olup olmadığını kontrol ederek ilgili mercilere bu bilgileri iletecektir. Kadir bir gün çalıştığı mahallelerden birinde kardeşi Ahmet ile karşılaşır. Belediyede çalışan Ahmet ile yeniden kardeşlik bağını kurmaya çalışsa da bu çabaları tek taraflı kalır. Ahmet'in bu halleri Kadir'i komplo teorileri üretmeye iter.
İlk filmi Tepenin Ardı ile ses getiren Emin Alper'in yeni filminde başlıca rollerinde Mehmet Özgür, Berkay Ateş, Tülin Özen, Müfit Kayacan ve Ozan Akbaba bulunuyor.

SARMAŞIK
Tolga Karaçelik'in Sarmaşık filminin dünya prömiyeri ise önce Sundance Film Festivali’nde yapıldı, ardından İngiltere’nin East End Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü aldı, sonrasındaysa Karlovy Vary Film Festivali ve Sydney Film Festivali gibi önemli festivallerde yarıştı.
Toronto Uluslararası Film Festivali’nin (TIFF) Dünya Sineması kategorisinde sinefillerle buluşacak olan Sarmaşık'ın İstanbul Film Festivali'ndeki Türkiye galası ise sansür protestosuna destek vermek amacıyla iptal edilmişti. 
FİLMİN HİKAYESİ
Bir armatör iflas eder ve o sırada seferde olan gemisindek mürettebat gemide mahsur kalır. Zira deniz hukuku gereği gemide kalmak zorundadırlar ve hiçbir yere kıpırdayamazlar. 5 gemici ve bir de kaptandan oluşan mürettebat bu huzursuz bekleyişte hiyerarşik güç mücadelesine girecektir. 
Yönetmenliğini  Tolga Karaçelik'in üstlendiği yapımın kadrosunda Nadir Sarıbacak, Özgür Emre Yıldırım  Kadir Çermik, Hakan Karsak, Osman Alkaş, Ahmet Baki Kurtuluş ve Seyithan Özdemir yer alıyor.
Filmin görüntü yönetmenliğini Gökhan Tiryaki üstlenirken, müziklerde Ahmet Kenan Bilgiç'in imzası var. Sarmaşık'ın Türkiye'deki gösterim tarihi ise henüz belli değil.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir