Güncel
İşte 64 hükümet
Türkiye’nin 64’üncü hükümeti dün kuruldu. Başbakan Davutoğlu kabineyi açıklarken, “Her bakanlık için en az 3-4 ismin bazen 5 ismin zihnimizin kulvarları içinde dolaştığını da ifade etmek isterim. Tecrübeli bakanlarımız, yeni görev üstlenecek bakanlarımızla birlikte bir harman oluşturmaya gayret ettik” dedi.
Davutoğlu, 64’üncü hükümeti Çankaya Köşkü’nde yaptığı basın toplantısında açıkladı. Resmi programına göre saat 11.00’de kabine listesini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunması beklenen Davutoğlu, Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na 40 dakikalık gecikmeyle gitti.
KABİNE'NİN 3 MİSYONU
Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
“Önümüzdeki 4 yılda milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli her adımı atacağız, yapısal reformlar gerçekleştireceğiz. Sivil bir anayasa için çalışmalar yürüteceğiz. Bir hafta içinde zihnimde defaatle Bakanlar Kurulu isimleri dolaştığında her bir bakanlık için en az 3-4 ismin bazen 5 ismin zihnimizin kulvarları içinde dolaştığını da ifade etmek isterim. Bugünkü şartlar itibariyle bölgeleri, illeri temsil, birçok hususu da göz önüne alarak gerçekleştirdiğimiz bir listedir. Tecrübeli bakanlarımız, yeni görev üstlenecek bakanlarımızla birlikte bir harman oluşturmaya gayret ettik.
Bu hükümetin birinci misyonu milletimizi temsil etmektir, ikinci misyonu milletimize hizmet etmektir, üçüncü misyonu ülkeyi gelecek nesillere taşımak, insan haklarına, insan onuruna yakışan demokratik olgunluk anlamında da dünyaya örnek olan muasır medeniyetler seviyesini aşmış bir ülke, yeni bir Türkiye gerçekleştirmektir.
BAKANLARDAN ŞEFFAF VE DEMOKRAT OLUN TALEBİ
Bakanlarımızdan ilk Bakanlar Kurulu’nda talep edeceğim en temel husus; vatandaşlarımız arasında ayrım gözetmeden, bize oy vermiş- vermemiş ayırımını zinhar zihnimizden geçirmeden, bütün vatandaşlarımıza hizmet etmek, tam bir şeffaflık içinde, demokratik hesap verebilirlik çerçevesinde, her türlü hesaba açık bir şekilde, milletin hizmet kervanına katılmaktır. Bu konuda elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Bu, bütün milletimize taahhüdümüzdür.”
DIŞARIDAKİLER KABİNEDE
Kabinede AKP dışından, bir zamanlar merkez sağda 3 ayrı partide genel başkanlık yapmış 3 bakan yer aldı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HAS Parti Genel Başkanlığı’nı yürütmüştü. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de Aydınlık Türkiye Partisi Genel Başkanlığı’nı üstlenmiş ve MHP’de siyaset yapmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na getirilen Soylu ise Demokrat Parti’nin Genel Başkanlığı görevini yürütmüştü.
DAVUTOĞLU'NA RAĞMEN KABİNEDE OLANLAR
Erdoğan’ın istediği isimlere daha çok görev verilmesiyle sonuçlandı. Davutoğlu’nun, Erdoğan’ın istediği isimlerden ‘Binali Yıldırım ve Berat Albayrak’a itiraz etmediği’, sadece görev alanlarının müzakere edildiği belirtildi. Davutoğlu’nun kongrede kendisi aleyhine imza toplayan Nurettin Canikli, Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu’ya itiraz ettiği dile getirildi. Davutoğlu, ‘Trabzona’a bakan vermek gerekir’ gerekçesiyle Soylu’nun kabineye girmesi konusunda ikna edildi. Erdoğan’ın Ali Babacan’ın ekonominin başında olmasına yönelik olumsuz tavrında değişiklik olmadı. Babacan da Dışişleri Bakanlığı’nı istemeyince kabine dışında kaldı.
BİRİ KALDI, DİĞERİ GİTTİ
Erdoğan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nda ısrarcı oldu. Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Nihat Zeybekci kabine dışı kaldı. Ekonomi Bakanlığı’na son dönemde Davutoğlu’nun danışmanlığını da üstlenen Mustafa Elitaş getirildi. Mehmet Özhaseki ve Taner Yıldız kabinede yer bulamadı. Erdoğan, kadın kolları kurucusu olan Razamanoğlu’nun Aile Bakanı olmasını sağlarken, Davutoğlu da Fatma Güldemet Sarı’yı Çevre Bakanlığı’na önerdi.
TARTIŞMASIZ İSİMLER
Bakanlar Kurulu'ndaki diğer isimlerle ilgili görüşmeler kimin hangi bakanlıkta görevlendirileceği üzerinden yapıldı. Bu isimlerin kabinede bulunmalarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında sorun yaşanmadı.
Yalçın Akdoğan, Saray’la olan sorununu hafta sonu İstanbul’da Erdoğan’ı ziyaret ederek aştı. Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş, Bekir Bozdağ, Volkan Bozkır, Mevlüt Çavuşoğlu, Fikri Işık, Çağatay Kılıç, Faruk Çelik, Cevdet Yılmaz, Mahir Ünal, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu’nun kabinede yer alması konusunda Saray ile Başbakanlık arasında herhangi bir sorun yaşanmadı.
Bu isimlerden Faruk Çelik’in Tarım Bakanlığı yerine Çalışma Bakanlığı’nda kalması konusunda ikilem yaşanırken, Şanlıurfa gibi tarımda önemli karşılığı olan bir ile Tarım Bakanlığının verilmesi uygun görüldü.
ABİLER KABİNE DIŞI
1 Kasım seçimlerinde, üç dönem siyaset yasağı kaldırıldıktan sonra milletvekili listelerinin baş sıralarına konulan AK Parti’nin duayen isimleri, yeni kabinede kendilerine yer bulamadı. Cemil Çiçek, Beşir Atalay, Mehdi Eker, Hayati Yazıcı, Mehmet Ali Şahin, Ömer Çelik, Taner Yıldız, Nurettin Canikli, Ali Babacan, Recep Akdağ, Burhan Kuzu, gibi isimler bakan olarak görev alamadı.
YENİ KABİNE BUGÜN TBMM'DE OKUNACAK
Kabinenin netleşmesinin ardından taslak takvim değişmezse, hükümet programı bugün TBMM Genel Kurulu’nda okunacak. AK Parti grubu toplanarak grup başkanvekilleri, TBMM Başkanvekilleri, idare amiri gibi Meclis kadroları için seçim yapacak. Hükümet programı üzerindeki görüşmeler cumartesi, güven oylaması da pazartesi olacak.