Güncel
“Dosya AYM’de” haberi asılsız çıktı
Yargıtay'ın, MHP'nin kurultayıyla ilgili dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği yönündeki haberler akşam saatlerinde Ankara kulislerini hareketlendirdi. Ancak çok geçmeden bu haberlerin asılsız olduğu ortaya çıktı.
HABERİN PERDE ARKASI ŞÖYLE
Bir MHP üst kurul delegesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek, MHP Tüzüğü’nün Siyasi Partiler Kanunu’na (SPK) aykırı olup olmadığının denetlenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmasını talep etti. Başsavcılık dilekçeyi işleme koydu.
MHP AVUKATI BULUT: BAŞSAVCILIK TÜZÜK İNCELEMESİ BAŞLATTI
MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut “Yargıtay tarafından tesis edilmiş bir karar bulunmamaktadır. Haberler asılsızdır. Yalnızca bir üst kurul delegesinin başvurusu bulunmaktadır. Bu başvuru üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatılmış olduğu bilgisine ulaşılmıştır” açıklaması yaptı.
MHP JET HIZIYLA AÇIKLAMA YAPTI
Haberin hızla yayılması üzerine MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın şu açıklamayı yaptı:
“
Bazı basın yayın organlarında yer alan ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin taraf olduğu Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi dosyasının temyiz incelemesini yürüten Yargıtay 18’nci Hukuk Dairesi tarafından, dava dosyasının Anayasa Mahkemesine gönderilmesine karar verildiğine ilişkin haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Bilindiği kadarıyla, bir üst kurul delegesi tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan başvuru üzerine inceleme başlatılmış olup hukuki süreç devam etmektedir.
Kamuoyuna saygıyla arz olunur. “
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Parti içi muhalefet, 543 delegeden imza toplayarak tüzük kurultayı yapılması için başvurdu. MHP Genel Merkezi ise kurultayın 2018 yılında yapılacağını ilan etti.
Bunun üzerine muhalifler Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme de MHP'yi kurultaya götürecek 3 kişilik bir çağrı heyetinin görevlendirilmesine hükmetti.
MHP Genel Merkezi ise Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri'nden ihtiyati tedbir kararı çıkarttı.
Muhalifler Tosya kararına itiraz edip bu kararı kaldırttı. Gemerek kararına itiraz ise sonuçlanmadı. Bu itirazın sonucu için Yargıtay kararı beklenmeye başlandı.
Süreç devam ederken 25. İcra Müdürlüğü “Gemerek kararı geçerli” dedi. Muhalifler ise Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak 25. İcra Müdürlüğü'nün kararına itiraz etti. Mahkeme itirazı kabul etti.
Bu kararın hemen ardından Gemerek Mahkemesi yeniden tedbir kararı aldı.
Muhalifler 15 Mayıs'ta kurultayın yapılacağı otelin önünde gitti. Ancak Ankara Valiliği kurultayın yapılamayacağını belirterek toplanan muhaliflere izin vermedi.
Son olarak Yargıtay Gemerek ile kararı vermeden bir delegenin başvurusu üzerine dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.