Connect with us

Güncel

AB’den flaş karar

Published

on

Avrupa Birliği (AB) ükelerinin ilgili bakanları,  Avusturya'nın vetosu nedeniyle Türkiye ile üyelik müzakerelerinin geleceği  konusunda fikir birliğine sağlayamasa da da, geriye kalan 27 ülkenin onayıyla  yeni bir fasıl açılmasa bile müzakerelerin mevcut durumuyla devam etmesini  öngören bir metni “dönem başkanlığı açıklaması” olarak kabul etti.
AB Genel İşler Konseyi, 2017'de birliğin öncelik vereceği konuları  görüşmek üzere toplandı. Yaklaşık 5 saat süren toplantıda, genişleme konusunda  ortak bir karara varılamadı. Türkiye'yle üyelik müzakerelerine karşı olan  Avusturya, “Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin dondurması” ifadesine yer  verilmeyen sonuç bildirisini veto etti.

“Mevcut şartlar altında, yeni fasılların açılması düşünülmemektedir”
Bunun üzerine geriye kalan 27 AB üyesi ülkenin onayıyla, “dönem  başkanlığı açıklaması” yayımlandı. Metinde, “Mevcut şartlar altında, yeni  fasılların açılması düşünülmemektedir.” ifadesi yer aldı. Bu karşın, yeni  fasılların açılması konusunda yapılan hazırlık çalışmalarının not edildiği  vurgulanarak, “Konsey, Türkiye'nin bir dizi  alanda, özellikle de ekonomide AB  müktesebatına iyi düzeyde uyum seviyesine ulaştığını ve ülkenin ılımlı büyümeyle  işleyen bir piyasa ekonomisi olarak kaldığını olumlu olarak not ediyor.”  değerlendirmesine yer verildi. Ayrıca, Gümrük Birliğinin güncelleştirilmesi  konusunda yapılan çalışmalara atıfta bulunuldu.
Metinde ayrıca, AB'nin darbe girişiminin kınadığı ve Türkiye'nin  demokratik kurumlarına olan desteğini yinelediği belirtilerek, Türkiye'nin  böylesine ciddi bir tehdit karşısında hızlı ve orantılı bir şekilde harekete  geçmesinin meşru olduğu, ancak bunun darbe girişimi sonrası görevden alma, ihraç etme, gözaltı gibi eylemlerin ciddi endişeye neden olduğu kaydedildi.

“Türkiye'de yaşanan tüm terör saldırılarını ve şiddet olaylarını  kınıyoruz”
Türkiye'nin DEAŞ'a karşı mücadelede uluslarası koalisyonun önemli bir  müttefiki olduğu vurgulanarak, “Konsey, Türkiye'de yaşanan tüm terör  saldırılarını ve şiddet olaylarını kınıyor ve Türkiye halkıyla olan dayanışmasını  yineliyor.” ifadesine yer verildi.
AB'nin Türkiye'ye bu konuda destek verdiği belirtilerek “AB ve üye  devletleri tarafından bir terör örgütü olarak kabul edilen PKK'ya karşı eylemler  meşrudur ve tüm terörle mücadele eylemlerinde olduğu gibi, bunlar demokrasinin  temel ilkeleri, insan haklarına saygı ve uluslararası sözleşmelere tam saygı  çerçevesinde olmalı.” ifadesi kullanıldı.
Bunlara ek olarak, Türkiye'nin Kıbrıs sorunun çözümündeki taahhüdü ve  katkısının hayati olmayı sürdürdüğü not edildi.

“Diğer 27 ülkeye rağmen bir ülke desteklemedi”
AB Dönem Başkanı Slovakya'nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı  Miroslav Lajcak, düzenlediği basın toplantısında ise, “Gündemdeki ana konulardan  birisi genişleme süreciydi. Biz sonuç bildirisi çıkmasını bekliyorduk ama diğer  27 ülkeye rağmen bir ülke desteklemediği için sonuç bildirisini değil, Türkiye'yi  de kapsayan bir başkanlık açıklamasını onayladık.” dedi.

Liderler zirvesinde tartışılmayacak
Lajcak, bir soru üzerine konunun perşembe günü yapılacak AB Zirvesi  gündemine getirilmeyeceğini kaydederek, “Çünkü bu, Genel İşler Konseyinin Gündem  maddesi. AB Konseyi Başkanı (Donald) Tusk bunun bizim sorumluluğumuz olduğunu çok  açıkça ifade etti.” diye konuştu.
Toplantı sırasında çok sayıda taslak oluşturulduğunu ve başkanlık  olarak da değişik teklifler sunduklarını aktaran Lajcak, “Hazırlanan metin 27  ülke tarafından desteklendi. “Dondurma” ifadesi sadece bir ülke tarafından dile  getirildi. Ama diğerlerinin desteğini alamadı.” ifadesini kullandı.

Daha önce açılmış fasıllar etkilenmeyecek
Bu durumda, konunun ya bir sonraki Genel İşler Konseyi toplantısında  ele alınması ya da yeniden tartışılmadan mevcut durumun korunması mümkün  olabilir. Bu çerçevede, yeni fasıllar açılmasa bile, daha önce açılmış ve  üzerinde çalışma yürütülen fasıllar bu durumdan etkilenmeyecek.

“Kimin çıkarına”
AB Genel İşler Konseyi toplantısı öncesinde Türkiye'nin AB Daimi  Temsilciliği, sosyal medya hesabından, “Avusturya samimiyetsizce zaten bloke  edilmiş olan üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını istiyor. Sonrasında  olacakları düşündüler mi? Bu kimin çıkarına?” mesajını paylaşmıştı.
Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel de, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, “Avusturya ve Hollanda oldukça sert ifadelerin yer  almasını istiyorlar. Diğer ülkeler ise şimdilik buna direniyorlar. Bu direncin  devam etmesini bekliyoruz.” demişti.

Üyelik müzakereleri
2005 yılından beri devam eden AB'ye katılım müzakerelerinde şimdiye  kadar 35 müzakere başlığından 16'sı açılmış durumda. Rum kesiminin tek taraflı  blokajı nedeniyle, Türkiye hazır olmasına rağmen diğer başlıklar  açılamıyor.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir