Connect with us

Güncel

AB Bakanı’ndan flaş açıklamalar

Published

on

Bakan Çelik, ayrıca 'Türkiye AB'yle sığınmacı anlaşmasındaki karadan geçişler konusunu tekrar değerlendirmelidir' diye konuştu.
AB Bakanı Ömer Çelik, gazetelerin Ankara Temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Bakan Çelik, Hollanda ile yaşanılan krizle ilgili özetle şunları söyledi :  

MUHATAPLARA HEP SÖYLEDİM
“Avrupa da aşırı sağla mücadele için aşırı sağ söylemi kullanırsanız, sonuç olarak aşırı sağ yükselir. Ben hep muhataplara söyledim. ‘Aşırı sağ ile mücadele için aşırı sağ söylem kullanmayın’ dedim. Hollanda’da aşırı sağı engellemek için kullanılan bu yöntemler onu güçlendiriyor. Seçime gerek yok, iktidara sayısal olarak gelmese de siyasal olarak iktidara gelmiştir. Avrupa’nın pek çok yerindeki aşırı sağ liderler özel toplantı yapıp, ortak bir eylem planı koydular. Avrupa demokratlarına iş düşüyor, Hollanda’daki neo faşist uygulamalara karşı seslerini yükseltmeli, karşı koymalılar. 

AÇIK BİR SUÇTUR
Maslahatgüzarın tutuklanması, Bakanın sokulmaması açık bir biçimde suçtur. Bu AB ile paylaştığımız değerlerin de ihlalidir. Birlik hassas ve etkin bir politika yürütmeli. Bu geçiştirilir, göz yumulursa AB açısından siyasi birlik olmaktan bahsedilemez. Dünya açısından temel değerler birliği olması açısından cazibesini kaybeder.  Ne zaman ekonomik bir sorun olsa aşırı sağ politikalar öne çıkıyor. Aşırı sağ üzerinden dillendirilen görüşler Avrupa’da sessiz kaldığı sürece ikinci dünya savaşı öncesi koşullara dönmektedir. 

TANSİYONU DÜŞÜRÜN DEMEK YETMEZ
Çare şudur, insan hakları demokrasi gibi değerleri aşırı sağcılar reddediyor diye bu değerlerin değeri çözülmez. Biz bu değerlere riayet etmeye çağırıyoruz. Hollanda Hükümetini de bu değerlere uymaya çağırıyoruz. Yapılanlar karşısında mutlaka müeediyeler olacaktır.  Tansiyonu düşürün demek yetmez, bunun nereden kaynaklandığını bulup AB yetkilileri gereğini yapmalılar. Böyle bir konuda tarafsız kalınamaz, taraflara ‘itidale davet ediyoruz’ diye bir yaklaşımla yetinilemez.

HOLLANDA İLE İLİŞKİLERİN ASKIYA ALINMASI
(CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hollanda ile ilişkilerin askıya alınması önerisi) Türkiye niye bugüne kadar AB’ye yatırım yaptı, Türkiye’nin çıkarına olduğu için. Şunu görmek lazım. AK parti döneminde cumhuriyet dönemindeki reformları kapsayacak reformlar yapmıştır. Türkiye’nin milli gururunuzu onurunu inciten her yaklaşıma karşı gereken cevabı vereceğiz. Ama milli çıkarımızla ilgili de dengeyi gözeteceğiz. 

TÜRKİYE’NİN RAKİPLERİ KOPUŞA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYOR
Bunun karşılığı verilecektir, bunun üzerine çalışılacaktır, zaten notalar verildi. Türkiye’nin bazı rakipleri var. Bu rakiplerin bazıları Türkiye’nin bu sorunlarını kopuşa çevirmeye çalışıyor. Biz sağcıların da bunu kopuşa çevirmeye çalıştıklarını biliyoruz. Avrupa’da olmayan bazı rakiplerimizin de bunu yapmaya çalıştığını biliyoruz. Hatta aşırı sağın teslim aldığı Avrupa’nın da kendileri açısından iyi olacaklarını düşünüyorlar. Aşırı sağ ve ırkçılar AB ile Türkiye’nin kopuş yaşanmasını istiyor.

SİYASİ KRİZLERİ TETİKLEMEYE ÇALIŞIYORLAR
Evet çıkarsa, herkes pozisyonunun ona göre alır. Bize bazı yaklaşımlar üretiyorlar, net bir şekilde bazı ülkeler, Türkiye ile normal koşullarda yürütemedikleri rakebeti, Türkiye’de siyasi krizleri tetikleyerek yürütmeye çalışıyorlar. Bazen niye acele ediyorsunuz diyorlar ? Yav 200 yıldır sistem tartışıyoruz. 200 yıldır tartışıyoruz, rejim değişikliğinden bahsedenler en çok rejim değişikliğine destek verenlerdir.

MİLLİ ONURUMUZU İNCİTEN ŞEY KARŞILIKSIZ KALMAZ
Vatandaşlarımızın hukukunu korumaya mecburuz. Ama bir korku ile de hareket edemeyiz. Yanı biz bir adım atarsak, vatandaşlarımız sıkıntıya girer gibi, vatandaşlarımız da haklı olduklarını gösterdi. Milli onurumuzu inciten bir şey karşılıksız kalmaz, milli çıkarlarımızı gözetecek duyarlılık içinde de hareket ederiz.

AB’DEN BEKLENEN AÇIKLAMA BU DEĞİL
Son derece apolitik bir yaklaşım. Burada Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı’na uçuş izin verilmemiş. Bir kadın bakan böyle bir muameleye tabii tutulmuş, kendi toprağımıza girmemiz engellenmiş, AB yüksek temsilcisinden beklenen açıklama bu değil. Karşılıklı gerilimden kaçınmaktan bahsediyorsa hiçbir etkisi olmaz bu açıklamanın. Bu gerilimin sürmesini istemiyorsanız, bu karşılıklı söylem gerilimi olsa bu açıklamayı doğru buluruz. Ama vatandaşlarımıza şiddet uygulandı. Türkiye gerilimden kaçınsın ifadeleri bizim açımızdan hoş değil. Türkiye hukuka uyan taraftır, uymayan taraf Hollanda’dır.”
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir