Connect with us

GÜNDEM

Türkiye’nin Libya stratejisi belli oldu

DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, “Yeni dönemde hedefimiz orta vadedeki 5 milyar dolarlık ihracat hedefimize hem Libya hem de Libya üzerinden diğer Afrika ülkelerine açılarak ulaşabiliriz” dedi.

Published

on

Türkiye ve Libya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılmasında önemli başarılara imza atan DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, 15 Ocak 2021 Cumartesi günü yapılacak DEİK iş konseyi başkan ve yönetim kurulu seçimleri için yeniden adaylığını açıkladı. 2021’de Libya’ya yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 64,9 artarak 2,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, ifade eden Karanfil, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 17 Şubat devriminden bugüne kadar, Libya halkına insani açıdan yaklaştığını ve kazan kazan ilkesine uyarak Libya’da barışın ve istikrarın tesis etme çabasında üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını kaydetti. Karanfil, denize açılan koridoru ticari ve kültürel ilişkilerle doldurmak; iş insanlarının ve Libya ile iş yapan bütün firmaların öncelikli olarak göz önünde bulundurması gerektiğinin altını çizdi.

LİBYA PAZARI TÜRK İŞ DÜNYASI İÇİN BÜYÜK YATIRIM FIRSATLARI BARINDIRIYOR

2021 yılında Türkiye’den Libya’ya en çok kimyevi maddeler ve mamulleri ihraç edildiğini, bu sektörlerde ihracatın yıllık yüzde 31,9 arttığını ve 332 milyon dolara ulaştığını söyleyen Karanfil, “Kimyevi maddeleri 298,1 milyon dolarla mobilya, kağıt ve orman ürünleri, 281,8 milyon dolarla mücevher, 251 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, 246,5 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti. İhracat kalemlerine baktığımızda Libya’da hayatın günlük rutin akışına dönmeye başladığını, halkın temel ihtiyaçlarının dışına çıkmaya başladığını görüyoruz. Yeni dönemde hedefimiz, Libya’da iş yapmanın yanı sıra istikrarın temini çabalarına destek vermek olacak. Böylece orta vadedeki 5 milyar dolarlık ihracat hedefimize hem Libya hem de Libya üzerinden diğer Afrika ülkelerine açılarak ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.

LİBYA, TÜRKİYE’NİN AFRİKA’DAKİ İKİNCİ EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI

DEİK olarak, Türk iş insanlarımızın Libya’daki etkinliğinin artırılması adına, Libya Pazarı ve Ticaret İmkanları seminerleri, ekonomik zirveler ve karşılıklı görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Karanfil, “Libya, Türkiye’nin Mısır’dan sonra Afrika’daki ikinci en büyük ticaret ortağı konumunda. Libya, üretimin olmadığı, birçok ihtiyacın dışarıdan temin edilmek zorunda kalındığı bir ülke… İkili ticari ilişkilerimizde müteahhitlik, temel gıda, turizm ve sağlık sektörleri önemli bir yer tutuyor. Libya’nın bu ihtiyaçlarının karşılanmasında Türk iş insanlarına bulunduğumuz her ortamda birçok kez çağırılarda bulunduk. Yurt dışında yeni pazarlara açılmak isteyen, yatırım yapmak isteyen firmalarımız Libya’yı dikkate almalı. Çünkü Libya’nın doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi kısacası her noktası yatırım fırsatı ile dolu ve bu fırsatlar yatırımcılarını bekliyor. Libya’da ekonomik istikrar ancak ve ancak yatırım ile gerçekleşebilir.”

“TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDAKİ TİCARİ VE İNSANİ İLİŞKİLERİN GELECEĞİNDEN UMUTLUYUZ”

Libya’da birçok üretim malzemesinin Çin’den bile daha ucuz olduğunu söyleyen Karanfil, Libya pazarının Türk iş dünyası için önemli fırsatlar barındırdığını kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: “Türk iş insanlarımız Libya’da üretim yaparak çok ciddi avantajlar elde edilebilir. Ülkede bulunan ham maddelerin kullanıldığı alanlara yönelirsek dünyadaki rakiplerimizden yüzde 50’ye varan düşük maliyetle üretim yapabiliriz. Libya’yı üretim merkezimiz olarak konumlandırırsak, sadece Libya’da değil aynı anda birçok pazarda da Türkiye’nin hakimiyetini artırabiliriz. Libyalılardan, Türkleri orada görmekten ve yatırım yapmalarından memnun olduklarını duyuyoruz. Türkiye ile Libya arasındaki ticari ve insani ilişkilerin geleceğinden umutluyuz. DEİK olarak, bundan sonraki süreçte de Libya’nın bütünlüğünü göz önünde bulundurup, Libya’nın uçtan uca ekonomik verimlilik sağlayabilmesi, kendi kendine yetebilmesi ve tabii ki ülkemizin iş insanlarının da yatırımlarının karşılığını alabilmesi için gerekli tüm aksiyonları alacağız” dedi.