Connect with us

DÜNYA

Soçi’de Karabağ için barış umudu

Rusya Devlet Başkanı Putin’in üçlü zirve çağrısıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Soçi’ye geldi.

Published

on

Putin, Paşinyan ile görüşmesinde Karabağ’da barış ve istikrar çağrısı yaptı. Ulaşım engellerinin kaldırılmasının önemine vurgu yaptı.

ALİYEV-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinin basına açık kısmında konuşan Aliyev, Putin ile bölgesel konuları ele alacaklarını dile getirerek, “Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde konuşma ve hareket etme zamanı geldi.” dedi.

Aliyev, Karabağ meselesinin iki yıl önce çözüldüğünü belirterek, “Bu hususta istişare edeceğimiz konu yok. Ancak, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin iyileştirilmesi, ciddi adımlar gerektiren bir formattır. Bu hedeflere ulaşmada aktif kişisel rolünüze ve Rusya’nın rolüne güveniyoruz.” diye konuştu.

Ermenistan ile ilişkilere de değinen Aliyev, “Azerbaycan, daha önce 5 temel prensip teklif etti. Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ilişkilerin bu prensipler doğrultusunda normalleştirilmesi gerekiyor. Bunlar uluslararası hukukun temel ilkeleridir. Bu temelde ilişkiler iyileştirilebilir.” ifadelerini kullandı.

Üçlü zirvede ise, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki barış anlaşması, sınırların belirlenmesi ve haritaların çizilmesi konuları görüşülecek.

Aliyev, 6 Ekim’de Çekya’nın başkenti Prag’daki görüşmenin ardından, Ermenistan ile yıl sonuna kadar bir barış anlaşmasının imzalanabileceğini söylemişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev,  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine Soçi kentine geldi.

YIL SONUNA KADAR İMZALANABİLİR

Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 6 Ekim’de Çekya’nın başkenti Prag’da Batılı ülkelerin arabuluculuğunda yaptığı son görüşmenin ardından Aliyev, yıl sonuna kadar bir barış anlaşmasının imzalanabileceğini söylemişti. Putin, Aliyev ve Paşinyan arasındaki son üçlü görüşme ise, 26 Ekim 2021’de yine Soçi kentinde gerçekleşmişti. Yaklaşık 3 süren toplantının sonucunda, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınırların tekrar belirlenmesi için komisyon kurulacağı açıklanmıştı.