Connect with us

EKONOMİ

Emekli bayram ikramiyesi 2 bin TL

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması, geçici işçilere kadro verilmesi ve emekliye verilen bayram ikramiyesinin tutarının 2 bin liraya yükseltilmesini içeren 18 maddelik kanun teklifini, TBMM Başkanlığı’na sunduklarını açıkladı.

Published

on

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı’na sundukları 18 maddelik yasa teklifinin detaylarını paylaştı. Elitaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL’ye çıkarılacağı yönündeki açıklamasını hatırlatarak, “Bu düzenlemeden hem Bağ-Kur, hem SSK’lılar, hem de bu sene emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olmasını planladığımız 2 milyon 250 bin vatandaşımız faydalanacak. EYT kapsamında giren vatandaşlarımızdan yoğunlukla 5 bin 500 TL emekli maaşı alacaklar vardı. Onların da emekli maaşlarının rakamı 7 bin 500 TL’ye çıkmış olacak. Bu çerçevede 15 milyona yakın vatandaşımızın bundan faydalanacağını tahmin ediyoruz. Ama 6 milyona yakın kısım 2 bin liraya yakın bir artıştan faydalanacak. Diğerleri; 7 bin 500 TL altında kim varsa 7 bin 500 TL alacak” dedi.

Elitaş, yasa teklifi ile muharip gazilerin aralarındaki aylık farklılıklarını da çözeceklerini belirterek, “Milli mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş olan Türk vatandaşları ile Kore Harbi’nde fiilen savaşa katılmış Türk vatandaşlarını ve Kıbrıs Barış Harekatı’na katılmış Türk vatandaşlarının vefatları nedeniyle eşleri ve çocuklarına bağlanan bir maaş vardı. Bunu da asgari ücretin net tutarında aylık ödeme haline getirmiş oluyoruz” diye konuştu.

GEÇİCİ İŞÇİLERE KADRO İMKANI

Elitaş, geçici işçilerle ilgili düzenlemenin ayrıntılarını da paylaşarak, “Yaklaşık 60 bin civarında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici işçi var. Bunlardan 6 ay az süreyle çalışanlar vardı. Bir manada ‘mevsimlik’ diyebileceğimiz işçiler vardı, 6 aydan az çalıştırılıyordu. Yeni bir kanuni düzenlemeyle, ilgili kurum ve kuruluşun ihtiyacı varsa, ilgili bakanlığın izniyle bu kişiler 11 ay 29 gün çalıştırılma imkanını elde etmiş olacaklar. Bir de bu işçilerin çalıştıkları kurumdan kadrolu işçi haline dönebilmesi için onlara bir imtiyaz getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞANLARA MADALYA

Elitaş, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde görev alan Türk vatandaşlarına ve yurt dışından arama kurtarma çalışmalarına katılan kişilere yönelik de düzenleme yapıldığını belirterek, “Türk vatandaşlarına devlet üstün fedakarlık madalyası verilmesini arzu ediyoruz. Yine yurt dışından gelen arama kurtarma ekiplerine Cumhurbaşkanı kararıyla üstün fedakarlık nişanı verilmesini öngören bir teklifimiz söz konusu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı haricindeki istihdam edilen doktorlarla, üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki çalışanların arasındaki ücret farkını ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi de hayata geçiriyoruz” dedi.

EMEKLİYE 2 BİN TL BAYRAM İKRAMİYESİ

Elitaş, basın toplantısı yaptıktan yarım saat sonra yeni bir toplantı düzenledi. Bu toplantı bittikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini söyleyen Elitaş, Ramazan Bayramı’ndaki emekli ikramiyelerinin 2 bin TL’ye çıkarılmasına ilişkin düzenlemeyi de bu yasa teklifine ekleyeceklerini duyurdu.

Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Elitaş, en düşük Emekli maaşının 7 bin 500 TL’ye çıkmasıyla birlikte diğer emeklilerin tepki gösterdiği ve bu konuda bir düzenleme olup olmayacağına ilişkin soruya, “Hayır. 5 bin 500 TL iken de aynı durum vardı. 3 500 TL iken de aynı durum vardı. O zaman niye tepki göstermediler. Bu yapılanlar, seçime giderken manipülasyon. Seçim yaklaşırken, iktidarın yaptığı vatandaş lehine düzenlemeleri hep manipüle edebilmek, onu farklı noktalara çekebilmek için farklı şekilde değerlendirmeler yapılıyor” dedi.