Connect with us

DÜNYA

Bu haber doğru ise Duterte yalancı mı?

Bir yıldır Filipinler Devlet Başkanlığı yapan Rodrigo Duterte, Amerikan karşıtlığı ve Obama başta olmak üzere ABD’li yöneticilere sin-kaflı küfürler savuran bir siyasetçi. Son olarak, Batı’ya tamamen sırtını dönerek Çin ve Rusya ile sıcak ilişkiler kurma çabasındaki Duterte, ülkesindeki IŞİD saldırıları başadığında Rusya’da idi ve ziyaretini apar topar yarıda bırakarak ülkesine döndü. Ancak bugün Filipinler’den gelen haberler, duyanları şaşkına çevirdi. Çünkü, IŞİD’le mücadelede yetersiz kalan Filipinler ordusunun kayıpları artınca Filipinler hükümeti ABD ordusundan resmen yardım istedi. ABD’nin Filipinler Büyükelçisi de askeri yardımın Filipinler hükümeti tarafından istendiğini açıkladı. Devlet Başkanı Duterte’nin çok sıkı bir ABD düşmanlığı sergilediği sırada ABD’den askeri yardım istenmesi duyanları şaşkına çevirdi. Filipinler’in ABD’den askeri yardım istediğine ilişkin haberlerde Duterte’nin isminin geçmiyor olması ise ayrı bir merak konusu oldu.

Published

on

Filipinler Devlet Başkanı Deterte’nin ateşli ABD karşıtlığı ortada iken ABD ordusunun bu ülkedeki IŞİD unsurlarına karşı operasyon başlatmasına saatler kaldığına ilişkin gelen haberler şaşkınlık yaratıyor. İşte Filipinler’den gelen haberlerin kısa bir özeti:

Filipinler’de haftalardır Marawi kentinde IŞİD’i kuşatan ordu birlikleri, bir günde 13 kayıp verdi. ABD özel kuvvetler askerleriyle kenti teröristlerden kurtaracak operasyona katılıyor.

Terör örgütü IŞİD’in Adalar ülkesi Filipinler’de bir kenti işgali devam ediyor. Mayıs ayı sonunda Mindanao Adası’na saldıran teröristler, halen kentten çıkarılamadı.

Filipinler Ordusu, cuma günü Marawi kentinde gerçekleşen çatışmalarda 13 askerin öldüğünü duyurdu. Savaşın başlamasından bu yana yaşamını yitiren asker sayısı 58’e yükseldi.

Sokak savaşlarının yanında gün boyunca savaş uçakları teröristlerin bulunduğu bölgeyi bombardımana tuttu, gökyüzüne siyah dumanlar yükseldi.

Filipinler ABD’den yardım istedi

Marawi’de, IŞİD bağlantılı Maute örgütü üyelerine karşı ABD özel kuvvetler askerleri sahaya iniyor. Filipinler Genelkurmay başkanlığı, Amerikan askerlerinin teknik konularda danışmanlık yapacağını açıkladı.

Yerel medya, bir Amerikan P3 Orion gözetleme uçağının Cuma günü kentin üstünde uçtuğunu bildiriyor.

Başkent Manila’daki ABD büyükelçilik sözcüsü, yardım talebinin Filipinler hükümetinden geldiğini söyledi.

 

 

Duterte, son açıklamalarında artık ülkesinin yüzünü tamamen Çin ve Rusya’ya döneceğini ilan etmişti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir