Connect with us

DÜNYA

Habur’un karşısında kontrol 14 yıl sonra Bağdat’a geçti

Habur sınır kapısının karşısındaki peşmerge kontrolündeki İbrahim Halil sınır kapısı, Irak yönetimine devredildi.

Published

on

Habur sınır kapısının karşısında bulunan peşmergenin kontrolündeki İbrahim Halil sınır kapısı, Irak yönetimine teslim edildi. Devir teslim töreninde Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi ve 2.nci Ordu Komutanı da hazır bulundu. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

Sabah saatlerinde 7 Türk tankının Habur sınır kapısından gümrük sahasına girdiği belirtiliyor. Geçmişte peşmerge kontrolünde olan taraf, Irak ordusunun kontrolüne geçti. Kapının IKYB tarafı Irak yönetimine devredildi.

Irak Anayasası’na göre sınır kapılarının merkezi yönetimde olması gerekiyordu. Türkiye ve Irak hükümetleri, sınır kapılarının IKBY’nin elinden alınması gerektiği konusunda bir süre önce anlaşmıştı. Irak güçleri ve TSK de 43 gündür bölgede birlikte tatbikat yapıyorlardı.

Devir teslim için gümrük sahasında bir araya gelen Türk ve Irak askerlerinin kendi ülkelerinin bayraklarıyla sevinç gösterisi yaptıkları görüldü.

Habur’un karşısındaki İbrahim Halil sınır kapısının kontrolü, ABD’nin Irak’ı işgal ederek Saddam Hüseyin’i devirdiği 2003’ten bu yana IKBY’nin kontrolünde bulunuyordu.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir