Connect with us

SAĞLIK

Döner ve köfteye yağ sınırlaması getiriliyor

Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği’nde değişiklikler yapıldı. Düzenlemeye göre, etten salam ve sucuk üretimine izin gelirken, köfte üretimindeki sınır kalktı.

Published

on

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yürürlüğe giren tebliğde, dönerin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25, kanatlı eti dönerinin içerdiği yağ oranı ise kütlece en çok yüzde 20 olarak belirlenirken, kasap, market gibi perakende işletmelerde köfte üretiminde günlük 10 kilogramlık miktar sınırı ise kaldırıldı.

Gıda işletmecilerine uyum sağlayabilmeleri için 31 Aralık’a kadar süre tanınan tebliğ ile yürürlüğe giren bazı kararlar şöyle:

‘Fermente sucuk’ olarak adlandırılan ürün, tüketici tarafından anlaşılamadığı gerekçesiyle ‘sucuk’ olarak güncellenecek.

Kasap, market gibi işletmelerde köfte üretiminde günlük 10 kilogram olarak belirlenen miktar kısıtlaması kaldırılacak. Kırmızı et karışımı olarak sadece pişmemiş köfte, yöresel ürünler, büyükbaş ve/veya küçükbaş hayvan karkas etlerinden günlük olarak üretilip satışa sunulabilecek.

Pastırma için tuz oranının üst limiti kütlece yüzde 7’den yüzde 10’a çıkarılacak.

Dönerin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25, kanatlı et dönerinin içerdiği yağ oranı ise kütlece en çok yüzde 20 olacak.

Et ürünleri için belirlenmiş ürün özelliklerinde, toplam et proteinindeki kolajen bağ doku proteini oranı esas alınacak.

Soğuk zincirin kırılması halinde, gıda güvenliği açısından riskli görülen tavuk kıymanın, dondurulmuş olarak piyasaya sunulmasına, uygun teknik ve hijyenik şartların sağlanması şartıyla izin verilecek.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir