Connect with us

DÜNYA

Lavrov’dan çözüm için yeşil ışık

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin Rusya’nın güvenlik endişelerine verdiği yanıttan kısmen memnun olmadıklarını belirterek, “ABD, askeri riski azaltacak önerileri sundu, ancak önerilerimiz bütün olarak dikkate alınmalı” ifadelerini kullandı. Lavrov müzakerelere de yeşil ışık yakarak, “Batı ile anlaşma için her zaman bir şans var” dedi.

Published

on

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bugün yaptığı açıklamada Ukrayna ile yaşanan kriz ve ABD görüşmelerini değerlendirdi. Lavrov Rusya’nın görüşmelerden tamamen memnuniyet duymadığını belirterek “ABD askeri riski azaltacak öneriler sundu ancak önerilerimiz bir bütün olarak dikkate alınmalı. ” dedi. Rusya’nın sunduğu güvenlik garantileri ile ilgili önerilere 25 Ocak’ta ABD ve NATO’dan yanıt geldiğini belirten Lavrov cevabın dikkatlice değerlendirildiğini açıkladı.

‘MÜZAKERELERLE İLERLENEBİLECEK BİR YOL GÖRÜYORUZ’

Lavrov konuşmasında ayrıca Batı ile anlaşmaya yeşil ışık yakarak, “Müzakerelerle ilerlenebilecek bir yol görüyoruz.” dedi.

Rusya’nın ABD ve NATO’ya sunduğu güvenlik garantileri ile ilgili “Batılı ortaklarla anlaşmaya varma şansı var mı, yoksa Rusya’yı sonsuz müzakerelere sürüklemek mi istiyorlar” sorusuna cevap veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Batı ile anlaşma için her zaman bir şans var” dedi.

HAFTA SONU SERT İFADELER KULLANMIŞTI

Lavrov hafta sonu ABD’li mevkidaşı Anthony Blinklen ile yaptığı görüşmede ABD’yi Ukrayna’daki çatışmayı körüklemekle suçlamıştı. Blinken ise Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda muazzam sonuçlarla karşılaşacağını belirtmişti.

Blinken’in yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden da hafta sonu hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile hem de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yle görüştü.

İNGİLTERE’DEN ÇAĞRI: PUTİN’İN ADIM ATMASI İÇİN HALA ZAMAN VAR

Boris Johnson bugün yaptığı açıklamada Ukrayna sınırındaki krizin “çok, çok tehlikeli” olduğu olduğunu belirterek, Putin’i uçurumdan geri adım atmaya çağırdı. Johnson İngiliz medyasına verdiği demeçte, “Ukrayna sınırında yaklaşık 130.000 askeriniz var. Bu çok, çok tehlikeli, zor bir durum. Bir uçurumun kenarındayız ama Başkan Putin’in geri adım atması için hala zaman var” dedi.

BİR ADIM DA UKRAYNA’DAN

Rusya’nın Ukrayna’yı tehditlerinin özünde yatan en büyük sebeplerden biri olan NATO konusunda Ukrayna’dan flaş bir açıklama geldi. Ukrayna’nın İngiltere Büyükelçisi Vadym Prystaiko Kiev’in ‘savaşı önleyecekse NATO’ya katılma talebimizden vazgeçebiliriz’ düşüncesinde olduğunu duyurdu.

Prystaiko ‘Bu konuda tehdit edildik, şantaja uğradık ve buna zorlandık’ diyerek ülkesinin 2019’da aldığı NATO ve AB’ye katılma kararı hedeflerinin dışına sadece savaşı önlemek için bile olsa çıkılabileceğinin altını çizdi.

Bu açıklama sonrası gözler Moskova’dan gelecek yanıta çevrildi.