Connect with us

Güncel

28 Şubat’ın “İrtica Raporu” kayıp

Published

on

Naip hakimler, 28 Şubat 1997’deki MGK’da Genelkurmay adına sunum yapan Fevzi Türkeri’ye ait herhangi bir ifade ve belgeye rastlayamadı. Her şeyin kayıt altına alındığı MGK arşivlerinde kayıtların bulunmadığı kesinleşti. Şimdi tartışmaların merkezinde şu soru var:

“Sunum kayda alınmadı mı, yoksa ortadan kaldırıldı mı?”

Askerin “irtica sunumu” kayıp

Naip hakimlerin 28 Şubat 1997 tarihinde yapılan MGK toplantısıyla ilgili hazırladıkları tutanak tartışması sürüyor.

Dokuz saat süren toplantının önemli bir kısmını oluşturan  ve üzerinde müzakere yapılan Genelkurmay’ın irtica sunumunun MGK kayıtlarında olmadığı kesinleşti.

Arşivlerde yer almayan tutanakların, bilerek mi kaydedilmediği yoksa daha sonra mı yok edildiği bilinmiyor.

MİT’in yaptığı irtica ile ilgili 31 sayfalık sunum belgeleriyle kayıt altına alınıyor ama Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Dairesi Başkanı Fevzi Türkeri’nin irtica sunumuna dair tek bir cümle veya belgeye rastlanmıyor.

Türkeri’nin PKK ile ilgili yaptığı 9 sayfalık sunumun tutanakları arşivde yer alırken irtica konusunun kayıtlarda olmaması kuşkulara neden oluyor. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya’nın ifadesiyle, “Bu brifing (sunum) MGK kararının da temelini teşkil etti.”

28 Şubat aktörlerinin, devlet teamüllerine uymayan  yasa dışı eylemlerini gün yüzüne çıkarmak için bu sunum önemli. Erkaya, sunumun Genelkurmay’da hazırlandığını söylüyor. Acaba sürecin aktörleri MGK’da yaptıkları ‘kayıt dışı’ işlemleri Genelkurmay’da da gerçekleştirmiş olabilir mi? Yargılama sürecinde bu sorulara cevap verilmeli.

Naip hakimlerin hazırladığı rapora göre Genelkurmay sunumundan sonra müzakerelere geçiliyor. Tutanaklarda kaydı olmayan bu sunum nasıl hazırlandı? Bu sorunun cevabını, Batı Çalışma Grubu’nun önemli aktörlerinden biri olan Güven Erkaya veriyor. Erkaya ile 18 kasetlik uzun bir röportaj yapan Taner Baytok, konuşmaları ‘Bir Asker Bir Diplomat’ isimli kitap olarak yayımladı. Kitapta Erkaya, 28 şubat MGK’sı ile ilgili olarak yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“1996 Ağustos MGK’sından sonra kurulun asker üyeleri ile Genelkurmay’a geldik. Orada ben, ‘MİT Başbakan’a, İçişleri Çiller’e bağlı. Bu kuruluşlar irtica konusunda gerçekleri ortaya koymayabilir. Biz Genelkurmay olarak bir çalışma yapalım, bizim sunuşumuzu gündeme aldıralım.’ dedim. Genelkurmay’da brifing hazırlandı. Bu brifing MGK kararının da temelini teşkil etti.”

Fevzi Türkeri’nin sunumunda yer alan bilgileri nasıl topladığını da anlatıyor Erkaya: “..ciddi  ve güvenilir bir istihbarat çalışmasına ihtiyaç vardı. Sadece MİT’in vereceği bilgilerle yetinemezdik. Zamanın iktidar yapısı nedeniyle, MİT’te bu konuda yeterli ve güvenilir bilgiler bulunmayabilirdi. Bu amaçla Genelkurmay’da bir birim kurulmasını, Genelkurmay başkanımıza ben teklif ettim. Onun talimatıyla, bu grup, Batı Çalışma Grubu olarak Genelkurmay’da kuruldu.” “Bundan MGK’ya veya Başbakan’a falan haber verdiniz mi?” diye soran Baytok’un aldığı cevap ise şöyle:

“Hayır. Gerekmezdi de.”

ZAMAN

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir