Connect with us

DÜNYA

Suriye için anlaştılar

Published

on

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası tartışmalarında sonunda uzlaşma sağladı. Üzerinde uzlaşılan karar tasarısına göre, Esad rejiminin imha sürecinde işbirliğine yanaşmaması durumunda askerî operasyon seçeneği tamamen dışlanmıyor, ancak böyle bir operasyon için yeni karar çıkarılması şartı getiriliyor.

Suriye'ye askerî operasyona karşı çıkan Rusya ile ABD arasında haftalardır süren pazarlıkların ardından bulunan uzlaşma formülü sayesinde kararın Güvenlik Konseyi'nden bu gece çıkarılabileceği belirtiliyor. Esad rejiminin de mutabık kaldığı imha sürecinin 2014 yılı ortalarına kadar tamamlanması öngörülüyor.

BM Güvenlik Konseyi, karar tasarısını oylamadan önce, imha sürecini denetlemekle görevli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün kararını bekleyecek. Lahey merkezli örgüt, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası planını Cuma akşamı yapılacak toplantıda masaya yatıracak. Örgütün icra komitesinin TSİ 23:00'de toplanacağı bildirildi. BM Güvenlik Konseyi'ndeki oturumun, bu toplantının ardından başlaması öngörülüyor.

'İmha süreci sanıldığından daha kolay olacak'

Bu arada Washington Post gazetesi, Amerikalı ve Rus silah uzmanlarının ortaklaşa hazırladığı bir rapordan alıntılar yayımladı. Raporda Suriye'nin kimyasal silah cephaneliğinin, parçaların birbirinden ayrı muhafaza edilmesi nedeniyle ‘kullanılabilir' durumda olmadığı belirtiliyor. Beyaz Saray için hazırlanan raporda, silahların dokuz ay içinde zararsız hale getirilebileceği de belirtiliyor. Şam yönetiminin bin tonun üzerinde kimyasal silaha sahip olduğu, bunun 300 tonunun hardal gazı olduğu, gerisinin de kullanım öncesi karıştırılan ve birbirinden ayrı muhafaza edilen sıvı kimyasal maddelerden oluştuğu, raporda yer verilen bilgiler arasında. Maddelerin birbirinden ayrı muhafaza edilmesinin, tehlikeli kimyasal silahların radikal grupların eline geçmesi riskini de düşürdüğü belirtiliyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir