Connect with us

Güncel

İsrail’le sessiz diplomasi

Published

on

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mavi Marmara gemisi baskınından sonra kesilen Türkiye-İsrail görüşmelerinin heyetler arasında sürdüğünü söyledi.

Abdullah Gül, Stratejik İletişim Merkezi tarafından düzenlenen 4. İstanbul Forumu’nun açılışında konuştu. Suriye bağlamında Ortadoğu ve Arap dünyasındaki son durumu değerlendiren Cumhurbaşkanı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da dönüşüm sürecindeki en kritik ülkenin Mısır olduğunu dile getirdi. Gül, “Mısır’ın bir an önce demokrasiye dönmesini arzu ediyoruz. Mısır’la kadim dostluk ilişkilerimizin ortaya çıkan görüş ayrılıklarını aşabilecek kadar güçlü olduğuna da inanıyorum” dedi.

AŞIRI UNSURLAR MI BAAS MI

Suriye’deki krizin giderek derinleştiğini anlatan Gül, özetle şunları söyledi: “Bu savaştan henüz bir çıkış da gözükmemektedir. Son dönemdeki belki de tek olumlu gelişme, kimyasal silah saldırısından sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda nihayet bir karar kabul etmiş olmasıdır. Kararı, memnuniyetle karşılıyor ve uygulanmasını destekliyoruz. ABD ve İran liderlerinin başlattıkları doğrudan yapıcı temasları da önemli buluyoruz. Bölgedeki diğer problemlerin çözümüne de bu yakınlaşmanın katkısı olacağına inanıyorum. Suriye meselesi, maalesef giderek ‘aşırı unsurların mı’ yoksa ‘Baas tarzı bir rejimin mi’ kontrolündeki Suriye ikilemi arasında sıkıştırılmaktadır. Bu yaklaşım, çözümsüzlüğün uzamasına neden olacak niteliktedir.

PROXY SAVAŞI’NA DÖNÜŞTÜ

Gerçek anlamda Suriye halkının tamamının iradesi nedir? Bunu ortaya çıkarabilecek ortamı sağlamak en kritik meseledir. Bununla ilgili muhakkak ki çok ciddi prensiplerin, gücün ortaya konması şarttır. Bu savaşın, artık bir ‘proxy savaşı’na dönüştüğü ortadadır. ‘Bunlar P5’in içinde değil’ diye bunları sokmazsanız, yok görürseniz, bu savaş yine bir şekilde devam eder.”

ÖZÜR MESELESİ TAMAM

Cumhurbaşkanı Gül, katılımcıların sorularını da cevapladı. Bir konuğun, “İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerde bir gelişme görüyor musunuz” sorusuna Gül, şu karşılığı verdi: “Bu konuda, yavaş da olsa bir gelişme var. Bununla ilgili Türkiye’nin temel beklentileri vardı. Yani özür dileme, biliyorsunuz İsrail yaptı. Diğerlerinde de heyetler arasındaki görüşmelerle mesafe alınıyor. Biraz sessiz gidiyor ama heyetler bir araya geliyorlar, konuşuyorlar ve umarım ki bir neticeye ulaşılacaktır.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir