Connect with us

Güncel

Dershane kararından Cemaat rahatsız!

Published

on

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın “Dershaneler kapatılacak. Yeni Dershanelere ruhsat verilmeyecek” açıklaması, Türkiye'de çok sayıda dershanesi bulunan ve bu sektörde tek söz sahibi haline gelen Fethullah Gülen Cemaati'ni telaşlandırdı.

Önce hukuki yollar aranacak

Fethullah Gülen Cemaati'nin gazetesi Zaman gazetesi ve yine cemaatin gizli ve açık yandaşı internet portalları konuyu tartışmaya açtı. Cemmat, öncelikle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın dershanelerin kapatılması ile ilgili son açıklamasını hukuki boyuutu ile ele alıyor ve öteden beri çalışagelen dershanelerin kazanılmış bir hak olarak kapatılamayacağını ileri sürüyor.

Fekhullah Gülen Cemaatinin gazete ve internet hportalları, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “Yeni dershanelere ruhsat yok” açıklamasının dershanelerin kapatılacağı anlamına gelmediğini savunuyor. Bu gazete ve portallar, “Dershanelere ruhsat verilmeyecek olması ile hukuki olarak “dershaneler kapanacak” demenin mümkün olmadığı”nı ifade ediyor.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yeni açılacak dershanelere ruhsat verilmeyeceğini, ocak ayına kadar TBMM'de yapılacak yasal düzenlemeyle de Milli Eğitim Kanunu'nda yer alan dershaneye ilişkin tanımlar ve kuralların çıkarılmış olacağını kaydetmişti.

Dershanelerin hukuki olarak her sene ruhsat yenileme gibi bir zorunluluğu olmadığına işaret eden Cemmat medyası,  şu görüşü dile getiriyor:

“Dershaneler bir kez ruhsat sahibi olduğu zaman her sene ruhsat ve sözleşme yenilemiyor. Dershaneler açılırken MEB tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ruhsat verilirken kurum faaliyete geçtiği andan itibaren bu ruhsat kullanılıp sadece her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen miktarda harç yatırılılr. Yani ruhsat verilmeyecek demek hukuki anlamda dershaneler kapanacak demekle eş değer değildir.”

Zaman gazetesi,  dershane sahipleri ve eğitimcilerin “kapatılma” meselesinin sürekli gündeme getirilmesinin bir eğitim sorunu haline geldiği uyarısında bulundu. Gazetenin haberinde bu çerçevede, başta öğrenciler olmak üzere öğretmenler ve idareciler üzerinde tedirginlik oluşturduğuna dikkat çekildi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir