Connect with us

Güncel

Pizza’ya hile bulaştı

Published

on

Gıda Bakanlığı’nın Et ve Et Ürünleri Tebliği ile 2012 yılı sonunda sucuk ve sosislerde karışım et kullanımının yasaklamasının ardından bu ürünlerin fiyatları yükselişe geçti.

Bazı üretici firmaların, hazırladıkları sucukların maliyetini düşürmek için ürünlerinde çok sayıda karışım kullandıkları tespit edildi.

Pizza ve pidecilere özel sucuklar hazırlayan bir firmanın, kemiklerin üzerinde kalan et dokusunun mekanik olarak ayrıştırılması ile elde edilen ve MDM olarak adlandırılan etleri kullandığı ortaya çıktı.

Ete geçen kemik parçacıkları ve yumuşak dokudan dolayı MDM etlerin yüksek oranda kalsiyum içerdiği ve bazı hastalıklara yol açtığı belirtiliyor. Maliyeti düşürmek için hilelere başvurulan bu tür özel ürünler doğrudan vatandaşa satılmıyor.

Ancak hazır pizza ve pideler olmak üzere restoran, lokanta, büfelerde pişirildikten sonra servis ediliyor. Bu şekilde son üründe yapılan analiz ile uygunsuz tespitin de önüne geçilemiyor. Ancak sucuk üreticisinin veya bunu kullanan firmaların depolarından numune alınarak yapılan analizler ile tespit sonucu ortaya çıkıyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir