Connect with us

Güncel

Türkiye’nin telekulak tepkisi: Ayıp

Published

on

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile İngiltere arasında düzenlenen, ‘Tatlı dil’ (Sweet Talk) adlı sivil toplum inisiyatifinin 3’üncü konferansının açılışına katılmak üzere gittiği İskoçya’nın Edinburgh kentinde bir grup Türk gazeteciyle sohbet etti.

Soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa'yı ayağa kaldıran ve Washıngton ile tarihi bir anlaşmazlığa doğru sürükleyen dinleme skandalı için en pes perdeden tepki gösterdi. Türkiye'nin dinlenip dinlenmediği sorusunu bile teğet geçen açıklamalarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bunlar ayıp şeyler” demekle yetindi.

İşte Cumhurbaşkanı Gül'ün NSA'in dinleme skandalına ilişkin sözleri:

“Bütün Avrupa çalkalanıyor. Bizde hiç bu tartışmalar yok, hayret ediyorum.  Bunlar soğuk savaşın en yoğun metotları, alanlarından birisiydi. Bugün de şüphesiz teknolojiye liderlik yapan enformasyon teknolojisi. Burada esas problem, müttefikler arasında bunun olması çok utandırıcı ve mahcup edici durum ortaya çıkartıyor. Aslında yaşanan şey bu. Doğrusu gerçekten ayıp olmuş oluyor.”

“Türkiye’nin dinlenip dinlenmediği konusunda size bilgi geldi mi?” sorusu üzerine Gül şunları söyledi:

“Açıkçası böyle bir bilgi, böyle bir durum şu anda yok. En azından bizim bilgimiz dahilinde böyle bir durum yok. Eski soğuk savaşta herkesin yaptığı işlerdi. Şimdi de muhakkak her devletin fonksiyonları, tedbirleri, karşı çalışmaları vardır. Ama müttefikler içinde bu boyutta olunca çok büyük bir mahcubiyet doğurdu. Tabi ki güvensizlik, skandallar ortaya çıkar.

Şüphesiz ki devlet işlerini yaparken ilgili kurumlarımızın aldığı tedbirler vardır. Onun için devlet meselelerini biz güvenli telefonlarla güvenli ortamda yaparız. Onun ötesinde herkesin kullandığı araçları kullanıyoruz tabi ki.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir