Connect with us

Güncel

Davutoğlu “sıfır”dan başlıyor

Published

on

Dışişleri Bakanı olduğunda “Komşularla sıfır sorun” sloganı ile öne çıkan Ahmet Davutoğlu, dün Irak yönetimi ile “beyaz bir sayfa açmak” için temaslara başladı. Davutoğlu yeni bir beyaz sayfa açmanın gayretinde.

Türkiye ile ilişkileri askıya aldığı Irak'la yeniden  el sıkıştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Irak ziyareti ile yeniden sorunlar sıfır noktasına çekilmeye çalışılacak.

Bu kez “Yeni bir sayfa açıyoruz” sloganı ile Bağdat yollarına düşen Davutoğlu,  iki yıldır Suriyeli muhaliflere verilen tüm destekleri unutup, “Hiçbir zaman komşularımızın iç işlerine karışmadık” dedi.

Ziyaretinin diğer bir boyutunun mezhep çatışmasından medet uman çevrelerin planlarının bozmak olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Suriye bağlamında bir Şii-Sünni çatışması ihtimali doğarken bu atmosferi kıracak, barışı sağlayacak en önemli şey Türkiye-Irak ve Türkiye-İran ilişkileridir. Irak küçük bir Orta Doğu. Irak'ta mezhep barışı olursa bölgede de olur. Suriye'deki çatışma Irak'a yansırsa önü alınmaz bir süreç başlar” dedi.

Irak'la yeniden temasa geçilmesinde ABD'yi kastederek, üçüncü bir tarafın etkisinin olmadığını  belirten Davutoğlu şunları söyledi:

“Amerika ilişkilerin düzelmesinden memnun olur ama herhangi bir telkin ya da tavsiyesi olmadı. Ne Irak ne Türkiye geri adım atıyor dememek lazım. 'Türkiye politikasını revize ediyor' filan diyenler var. Hayır, biz zaten ilişkilerde durağanlığa yol açacak bir şey yapmadık. Irak içinde siyasette bir yumuşama var. Buna destek vermek lazım. Beyaz sayfa açıyoruz denebilir.”

Bağdat'ta Başbakan Nuri el-Maliki ile bir araya gelen Davutoğlu, daha sonra, Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak ve mevkidaşı Hoşyar Zebari ile görüştü.

Davutoğlu, “Bölgemiz yeteri kadar kan kaybetti. Hep beraber barış ve istikrar için çalışmalıyız” dedi. Zebari de iki ülke arasında son dönemde bir soğukluk yaşandığını ama şimdi yeni bir sayfa açtıklarını belirtti.  Zebari, siyasi diyaloğun kurulması ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin aktif hale getirilmesi konularında anlaştıklarını ifade etti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir