Connect with us

DÜNYA

Yıkılmazsa nasıl başlık atacaksın?

Published

on

Sabah gazetesi, bugünkü manşetine İstanbul Maslak'taki 27 katı kaçak çıkılan plazayı taşıdı. O plaza Soma'da büyük bir facianın yaşandığı maden ocağının sahibi Alp Gürkan'ın Maslak'taki Spine Tower'ı…

Spine Tower,  normal şartlarda ruhsat gereği 20 katlı olması gerekirken 47 kat çıkılarak milyonlarca dolar haksız kazanç meta olmuş.

Bu kule geçtiğimiz yıl Başbakan Erdoğan'ın da tepkisini çekmiş ve “traşlanması gerektiğini” söylemişti.

İşte Sabah gazetesi manşetine o kuleyi taşıdı ve, “Adalet varsa yarısı yıkılır” başlığını attı. İşke Sabah gazetesinin o haberi:

“SABAH, Soma'daki ölüm madeninin sahibi Gürkan'ın Maslak'taki rant kulesiyle ilgili korkunç gerçekleri ortaya çıkarıyor. 20 katlı olması gereken bina 47 kat yapılarak milyonlarca dolar haksız kazanç elde edilmiş

301 kişinin can verdiği Soma'daki madenin sahibi Alp Gürkan'ın dün usulsüzlüklerini göz önüne serdiğimiz Maslak'taki gökdeleni adeta rant abidesi çıktı. 191 metrelik Spine Tower'ın 27 katı kaçak inşa edilmiş. Böylece metrekaresi 10 bin dolardan satılan projeden patron Gürkan, milyonlarca dolarlık haksız kazanç elde etmiş. Projeye aykırı yapılan kulede, sığınma odaları, bodrum katları ve ortak alanlar iskân edilmiş. 50 bin metrekare olan mevcut imar hakkı 145 bine kadar çıkarılmış. 2008'deki projede yüzde 54'lük yeşil alan miktarı da plan değişikliğiyle 25'e düşürülmüş. Bu sayede 11 bin metrekare olan yeşil alan 5 bine indirilirken, 50 bin metrekarelik arsada yapılan kulenin inşaat alanı 116 bin metrekareye çıkarılmış. Kaçak kuleye seçimden dört ay önce 15 Kasım 2013'te Şişli Belediyesi tarafından iskân verildiği öğrenildi.

MÜTEVAZI OLACAKTI

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, “Burası 20 katlı mütevazı bir proje olmalıydı. Ancak imar izinleriyle 47 katlı dev bir plazaya dönüştürülmüş” dedi. Rant kulesindeki oyunlar bununla da sınırlı değil. İstanbul'un en değerli bölgelerinden Büyükdere'deki arsanın emlak değerini artıran değişiklikle binanın yükseklik başlangıç sınırı bölgedeki en üst seviyeden alındığı için imar hakkı etkilenmemiş. Turizm ticaret alanı olan arazide inşa edilecek binada konut yapımına da izin verilmesi ise projenin değerini artırmış. Daireler de 1 milyon 350 binle 3 milyon 880 bin dolar arasında satışa çıkarılmış. Emlak değeri de bu sayede 3-5 kat artmış.

İNANILMAZ EMSAL ARTIRIMI

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, SABAH'a yaptığı açıklamada “İskân ve ruhsatlar benden önce verilmiş. Binayı inceletip, gerekli işlemleri yapmak için elimde dosya yok. Şişli'den dosyalar gelirse gereğini yapacağım. Konuyla ilgili iddiaları araştırmak için talimat verdim” diye konuştu. 18 Ekim 2012'de bazı ilçelerdeki mahallelerin başka ilçelere bağlanması kararıyla birlikte Şişli'de Maslak, Huzur ve Ayazağa mahalleleri Sarıyer'e bağlanmıştı. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, şunları anlattı: “İmar izniyle, ortaya çıkan bina arasında büyük fark var. Böyle bir binanın plan tadilatı yapılabilmesi için yarıdan fazlasının yıkılması gerekiyor. Çünkü mevcut imar hakkının üç kat üzerine çıkmışlar. Hukukçularımız dosyayı inceliyor. Başvurumuzu yapacağız. Hem büyükşehir hem de ilçe belediyesinin sorumlulukları var.”

Biz de Sabah gazetesini diyoruz ki,

O kulenin yarısı yıkılmazsa bu başlığın gereğini yapacak mısınız?

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir