Connect with us

Güncel

Yeni kriz kapıda!

Published

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü uçakta gazete temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Erdoğan bu sohbette, 7 Haziran seçim sonuçlarının koalisyon hükümetini zorunlu kıldığını belirtirken, hükümet kurma çalışmaları için görevlendirmeyi, Meclis'teki yemin töreninden sonra yapacağını bildirdi.

Erdoğan, yemin törenini beklemeden nabız yoklamak amacıyla 4 lideri ayrı ayrı davet ederek görüşeceğini açıkladı.
Ancak Erdoğan'ın bu açıklaması, yeni bir krizin de habercisi oldu. Çünkü, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dışındaki diğer 3 lider, gerek seçim öncesi gerek seçim sonrası Saray'a çıkmayacaklarını ilan etmişlerdi.
Saray'ın meşruiyeti tartışılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Deniz Baykal'la görüşmesini Saray'ın dışında Dışişleri Bakanlığı konutunda yapması Erdoğan'a mevzi kaybettirdi.
Şimdi koalisyon için nabız yoklamak amacıyla Meclis'te grup kuran siyasi parti liderleri ile ayrı ayrı görüşeceğini açıklayan Erdoğan'ın Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ve Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na davete rağmen gitmeyecek olma olasılığı ciddi bir krizin habercisi oldu.
BİRİNCİ VE İKİNCİ PARTİ LİDERLERİ İLE GÖRÜŞÜRÜM
Erdoğan koalisyon hükümeti kurma çalışmalarında yemin töreninden sonra ilk görevi Ahmet Davutoğlu'na vereceğini açıkça ifade ederken, “Eğer seçimden birinci çıkan parti koalisyonu kuramazsa görevi ikinci gelen partiye veririm” dedi. Ancak 45 günlük sürede hükümet kurulamaması halinde ülkenin seçime gitmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Erdoğan, “Ben ona erken bseçim değil tekrar seçim diyorum” dedi.

3 LİDER SARAY'A GİTMEZSE ERDOĞAN NE YAPACAK?
Erdoğan'ın davetine rağmen 3 liderin Saray'a gitmemesi halinde Erdoğan'ın Baykal'a gösterdiği nezaketi liderlere gösterip bu görüşmeleri başka bir mekanda gerçekleştirmeyeceği ve kıran kırana bir itibar savaşı başlatacağı iddia ediliyor.
Koalisyon hükümeti kurma çalışmalarında AKP'yi ve dolaysıyla Ahmet Davutoğlu'nu kendi iradesi ile başbaşa bırakmayacağı belirtilen Erdoğan'ın, bırakın hükümetin kurulmasını, daha Saray tartışmasında ipleri kopartarak, AKP üzerindeki gücünü de kullanarak 45 günlük süre sonrasında ülkeyi tekrar bir seçime götürebileceği gelen bilgiler arasında.
Çünkü birinci gelen partinin lideri ile görüşmeden sonra ikinci gelen parti CHP Lideri Kılıçdaroğlu,  Davutoğlu'ndan sonra sıranın kendisine geldiğinde de Erdoğan kendisine hükümet kurma ggörevi vermek amacıyla davet ettiğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıkmazsa, tekrar edilecek seçimlerde bu durumu meydanlarda propoganda malzemesi olarak kullanacak.
AKP dışındaki tüm siyasi partileri “ülkeyi hükümetsiz bıraktılar” suçlaması ile seçim kampanyası yürütecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin en büyük kozunun bu olacağı ifade ediliyor.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir