Connect with us

Güncel

Türkiye Halep’deki siviller için alarma geçti

Published

on

Rusya Savunma Bakanlığı ise Halep'te açılan ateşin ardından geri dönmek zorunda kalan ve sivil yaralıları taşıyan ilk konvoyun görüntülerini yayımladı.
Halep’ten tahliye edilecek siviller ve olası kitlesel göçe karşı Türkiye’de kırmızı alarm verildi. Türkiye, yeni göç dalgasına karşı sınırı kapatırken, gelecek siviller İdlib’de Türkiye’nin kontrolünde kurulacak 80 bin kişilik çadırkente yerleştirilecek.

KIZILAY GENEL MÜDÜRÜ İDLİB’DE
Sivillere insani yardım için Türkiye’den 10 TIR yardım malzemesi Suriye’ye gönderildi. Kurulacak çadırkent ve yapılacak insani yardımları koordine eden Türk Kızılay’ın Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, ekibiyle Suriye’ye geçerek çadırkentin kurulacağı İdlib bölgesinde incelemelerde bulundu. Kınık, Hürriyet’e, Türkiye’nin Halep’ten gelecek sivillerin barınması ve insani yardım konusunda tüm hazırlıklarını yaptığını belirtti. Kınık, “Siviller Türkiye’ye alınmadan, Suriye topraklarında insani yardımda bulanacağız. Bu amaç doğrultusunda İdlib bölgesinde 70-80 bin kişiyi barındırmaya imkân sağlayacak çadırkent kurulacak, gelenler bu çadırkentlere yerleştirilecek. İdlib’e bağlı Atme bölgesinde daha önce bizim öncülüğümüzde kurulan kamplar var, aynı şekilde yeni kamplar kurularak gelen siviller buralara yerleştirilecek” bilgisini verdi.
Suriye’de gergin bir bekleyiş olduğu, Halep’te sivillerin toplu infaz edilmesi, sivillerin katledilmesi konusunda endişenin hâkim olduğunu kaydeden Kınık, “Burada edindiğimiz bilgiler ve izlenimler, daha önce sağlandığı açıklanan ateşkes konusunda sıkıntılar var. Rejim ve muhaliflerin ellerinde bulunan esirlerin takası, köylerin boşaltılması konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Rejim güçlerinin tekrardan sivillerin bulunduğu bölgelere ateş açtığı, bombaladığı söyleniyor. Çatışmaların durması halinde siviller tahliye edilecek. Risk analizini çıkardık, en kötü göç dalgasına karşılık tüm hazırlığımız tamam. Bundan sonraki süreçte oluşacak göç dalgasını Suriye topraklarında karşılayıp, burada insani yardımlarımızı yapacağız” açıklamasını yaptı.

SINIR KAPILARINDA ÜST DÜZEY ÖNLEM
Yayladağı ile Cilvegözü Sınır Kapıları’nda güvenlik önlemleri artırıldı. Radikal grupların içinde bulunan militanların yeni göç dalgasıyla birlikte sivillerin arasına karışarak Türkiye’ye sızma ihtimaline karşı kapılarda güvenlik alarmı verildi. Yayladağı sınır kapısının karşısında Esad güçlerinin kontrolünde bulunan Lazkiye’ye bağlı Keseb Sınır Kapısı bulunurken, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısında ise Bab El-Hawa sınır kapısı bulunuyor. Sınırın Suriye tarafı aralarında El Nusra’nın da bulunduğu muhalif grupların kontrolünde bulunuyor. Suriyeli muhalifler bu sınır kapısını kullanıyor.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir