Connect with us

DÜNYA

Rusya ve İran: Her türlü saldırıya karşılık vereceğiz

ABD’nin Suriye’yi vurmasının ardından bugün Putin ve Ruhani bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Published

on

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, diplomatik telefon görüşmesi yaptı.Kremlin Sarayı resmi sayfasından yapılan açıklamada iki liderin, ABD’nin Suriye konusundaki tutumu üzerine konuştuğu aktarıldı. Ayrıca, her iki liderin de kimyasal silahlar konusunda tarafsız bir inceleme yapılmasını istedikleri, terörle mücadele konusunda işbirliğini sağlamlaştırmaya hazır oldukları belirtildi. Kremlin, telefon görüşmesinin İran’ın isteği üzerine gerçekleştiğini bildirdi.

KABUL EDİLEMEZ

Kremlin basın dairesinin Putin-Ruhani görüşmesi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “İki lider Suriye’deki durumu ele aldı, ABD’nin uluslararası hukuk normlarını çiğneyerek egemen devlet olan Suriye’ye saldırmasının kabul edilemez olduğunu açıkladı. Putin ve Ruhani, Suriye’nin İdlib bölgesinde kimyasal saldırı iddiası ile ilgili objektif ve tarafsız bir soruşturmanın yapılması gerektiğini de ortaya koydu” ifadeleri yer aldı.

Rusya ve İran liderlerinin Suriye’deki çatışmanın siyasi ve diplomatik yollardan çözülmesi ile ilgili sıkı işbirliğinin devam ettirilmesinin önemini vurguladığı belirtilen açıklamada şöyle dendi: “Ruhani’nin 27-28 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği Moskova ziyareti kapsamında varılan anlaşmaları hayata geçirme süreci ele alındı. Taraflar, terörle mücadele alanındaki işbirliğinin kilit noktalarına vurgu yaparak, Ortadoğu bölgesinde istikrarın ve güvenliğin sağlanması amacıyla bu alandaki işbirliğinin ileride daha da derinleştirilmesi için hazır olduklarını kaydetti.”

MÜTTEFİK GRUPLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

Öte yandan Reuters’ın haberine göre Rusya, İran ve müttefik gruplarından yapılan ortak açıklamada, ABD’nin Suriye’ye saldırısının ‘kırmızı çizgileri’ geçtiği belirtilerek, “Bundan sonra her türlü saldırıya karşılık vereceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir