Connect with us

SİYASET

Muhalefetten müftülük nikâhına şerh

TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen ve “müftülere nikâh kıyma yetkisi” veren “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na muhalefetten şerh geldi.

Published

on

Komisyonun CHP’li üyeleri tarafından kaleme alınan şerhte özetle, “Türk Medeni Yasası, tüm inanç sahiplerinin birliğini sağlayacak ve aile hukukunu ülkenin ihtiyaçlarına göre en kapsamlı şekilde düzenlemişken, ülkemizde yurttaşların dini nikâh kıymasına da herhangi bir engel bulunmadığı halde sadece bir din değil, bir mezhebe mensup din adamlarına resmi nikâh kıyma yetkisi vermek, ülkede bunca sorunun arasına yeni bir sorun eklemek ve uygarlık yolunda ileriye doğru değil geriye gidişin bir göstergesidir” dendi.

MHP’nin komisyon üyeleri tarafından yazılan şerhte de şu konulara dikkat çekildi: “Ülkemizde yıllık ortalama 600 bin civarında nikâh kıyılmaktadır. Bugüne kadar nikâh dairelerinde yoğunluktan dolayı nikâh kıydırmayan kimseyle karşılaşılmamıştır. Siyasetin işi polemiklerle gündem değiştirmek değil, vatandaşın sorunlarına çözüm üretmektir.

Eğer İçişleri Bakanlığı herhangi bir sorun çözmek istiyorsa öncelikle nüfus idarelerinin önündeki kuyrukları çözmelidir. Bir düzenleme yapılacaksa da yetkinin “Müftü ve Yardımcıları” gibi bir sınırlamayla verilmesi daha uygun olacaktır. Çünkü gelecekte aynı yetkiyi isteyen azınlıkların tabi olduğu kilise ve sinagoglar da ortaya çıkacaktır. Nikâh memuruna ihtiyaç varsa bu yetki yapılacak bir düzenleme ile bütün mahalle muhtarlarına verilebilir. Personel eksikliği var ise bu sorun yeni personel alımlarıyla düzeltilebilir.”

HDP’nin muhalefet şerhinde de müftülük nikâhının, “tek tip yaşam dayatması” olduğu belirtilerek, “müftülerin resmi nikâh kıymakla görevlendirilmeleri dinin ve dolayısıyla tek bir inanç biçiminin, Diyanet’in uyguladığı haliyle Sünni İslamın, bu toplumdaki herkesi kapsaması gereken medeni hukukun alanına müdahil olması anlamına geliyor” dendi.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir