Connect with us

EKONOMİ

Bankadaki döviz hesabının vergisi artırıldı

Türk Lirası üzerindeki baskıları azaltma konusundaki çabalara rağmen dolar ve eurodaki artış engellenemeyince hükümet yeni bir yönteme başvurdu ve bankalardaki vadeli döviz hesaplarına vergiyi artırdı. Hükümet bu yöntemle tasarrufçuyu dövizden kaçmaya zorlayacak. Yeni düzenleme ile Türk lirası mevduatlarının faiz getirisinden yapılan vergi kesintisi düşürüldü, döviz mevduatlarında ise artırıldı.

Published

on

TL hesaplara uygulanan tevkifat düşürülürken, döviz hesaplara uygulanan bazı vadelerde yükseltildi. Uygulama üç ay süreyle geçerli olacak.
RESMİ Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faiz ve katılma hesaplarına ödenen kâr paylarından yapılacak tevkifat oranı; vadeli ve ihbarlı hesaplarla altı aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18’den yüzde 20’ye, bir yıla kadar vadeli hesaplar için yüzde 15’den yüzde 16’ya çıkarıldı.

Bir yıldan uzun vadeli hesaplar için belirlenen yüzde 13’lük oranda ise değişiklik yapılmadı.

Kararla Türk Lirası mevduat faizlerinden yapılan tevkifat oranı düşürüldü. Buna göre, bu kapsamda tevkifat oranları; vadeli ve ihbarlı hesaplar ile altı aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15’ten yüzde 5’e, bir yıla kadar vadeli hesaplar için yüzde 12’ten yüzde 3’e, bir yıldan uzun vadeli hesaplar için de yüzde 10’dan sıfıra indirildi.

Aynı kararla, katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kâr paylarından yapılan tevkifat oranları aynı şekilde düşürüldü.

Belirlenen oranlar bugün itibarıyla üç ay için geçerli olacak. Süre bitiminde karardan önce yürürlükte olan tevkifat oranları uygulanacak.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir