Connect with us

DÜNYA

Brexit 14 bakan yedi

İngiltere’de Theresa May’in Brexit tarihini erteleme fikrine tepki gösteren Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanı George Eustice istifa etti. Eustice, temmuzdan bu yana istifa eden 14. bakan oldu.

Published

on

İngiltere’de AB temsilcileri ile hazırladığı Brexit anlaşması 202’ye karşı 432 gibi tarihi bir oy farkıyla reddedilen Başbakan Theresa May, devamındaki güvensizlik oylamasından ise 306’ya karşı 325 gibi az farkla çıkabilmiş ve yeni bir çözüm planı gerekliliğiyle baş başa kalmıştı. Çözüm yolunda iki yasa paketi hazırlayan May’e kendi partisinin vekilleri de dahil olmak üzere İngiltere Parlamentosu’ndan onay çıkmamıştı.

Brexit için son bir aya girilirken; üç aşamalı yeni bir yol haritası hazırlayan May’e kendi partisi içinden yükselen tepkilere bir yenisi eklendi.

Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanı George Eustice, hükümetin planında Brexit tarihinin ertelenmesi seçeneğinin de yer almasını gerekçe göstererek istifa etti. Eustice, Brexit tarihinin ertelenmesinin AB’ye yeni tavizler verilmesi anlamına geleceğini savundu.

Eustice, temmuz ayından bu yana Brexit gerekçesiyle istifa eden 14. bakan oldu.

Muhafazakar Parti’de istifa dalgası

Theresa May’in başında olduğu Muhafazakar Parti’de referandum iradesine uygun olacak sert Brexit savunanlar ile yeniden referanduma gidilmesini savunanlar arasındaki ikilik ve geçişkenlik, May üzerinde de büyük baskı oluşturuyor. May karşıtları da bu ikilik üzerinden hamleler yapmakta eksik kalmıyor.

Geçtiğimiz hafta Muhafazakar Partili üç vekil, parti yönetiminin Brexit yanlılarına fazla taviz verdiğini söyleyerek istifa etmiş ve benzer bir tartışmayla İşçi Partisi’nden ayrılan 8 vekilin kurduğu Bağımsızlar Grubu’na katılmıştı.

İstifa eden vekil sayısı sadece 3 olsa da, istifanın parti içindeki her iki tarafın vekillerince sıklıkla dillendirilmesi önemli bir tehdit unsuru.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir