Connect with us

GÜNDEM

“Kürt Kongresi”nde neler oldu?

Demokratik Suriye Meclisi tarafından Rakka’nın Ayn İsa kasabasında toplanan “Kürt Kongresi”, katılımın az olması nedeniyle “Çalıştay” düzeyine indirildi. Kürt ve Arap aşiret liderlerinin de katıldığı çalıştay bir sonuç bildirisi yayınladı. Çalıştaya en sert tepki Rusya’dan geldi. ABD ve müttefiklerinin Suriye krizinin çözümü için bu ülkede uzun vadeli varlıklarını garanti altına almalarını öngören bir politika izlediğini belirten Rus Dışişleri, bazı Kürt liderlerin Batılı sponsorlarının desteğiyle düzenledikleri ‘Suriye Aşiretleri, Kabileleri ve Halkları Kongresi’nin Astana sürecini baltalamaya yönelik olduğunu vurguladı.

Published

on

“KÜRT KONGRESİ” “ÇALIŞTAY”A DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve çot sayıda Batı ülkesinin sponsorluğunda Demokratik Suriye Meclisi (MSD) tarafından Rakka’nın Ayn İsa kasabasında düzenlenen “Kürt Kongresi”ne Kürt ve Arap Aşiretleri beklenen ilgiyi göstermedi. Katılımın az olduğu “Kongre”, “Çalıştay” düzeyinde yürütüldü.

Çalıştay sonuç bildirgesinin okunmasıyla son buldu.

Çalıştaya, DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani, MSD Eşbaşkanı Emine Umer, MSD Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve siyasi partilerin temsilcileri ile 70 aşiret ve kabilenin temsilcisi katıldı.

Şietat Aşireti Sözcüsü Abdulbasit Ali, “Aşiret şeyhleri olarak, ilk isteğimiz güvenliğin sağlanması. Bu talebimiz bölgenin önceliğidir. İkinci isteğimiz ise tarım ve hayvancılığın desteklenmesi, mazot tüketiminin karşılanması bunlar öncelikli madelerimiz” dedi.

Ayn İsa’da yapılan çalıştaya karşı çıkarak toplantıya gelmeyen diğer aşiretlerin eleştirildiği toplantıda “MSD, halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi halkın meşru hakkıdır ancak bazı çevreler bölgedeki huzurun bozulması çabasında olduğunu savunuyor.” vurgusu yapıldı.

TUTUKLU IŞİD’LİLER BIRAKILMASI İSTENDİ

Aşiret liderleri, tutuklu aşiret mensubu IŞİD’lilerin serbest bırakılmaları talebinde bulundu. Söz konusu talebe ise MSD sıcak bakıyor.

Toplantıya katılan MSD Eşbaşkanı Emina Ömer, şunları söyledi:

“Aşiret liderleri ve toplumun kanaat önderleri ikinci aşamadalar. Birinci aşamada DSG’ye manevi desteğin yanı sıra çocukları IŞİD’le mücadeleye katılarak destek oldular.

Bu başarı onların çocuklarının sayesinde oldu. İkinci aşamada da üstlendikleri rol sürüyor. Çünkü önümüzde çok zorluklar var. hem IŞİD’in uyuyan hücrelerinde hem de örgütün ideolojisi bölgede yayılmış durumda! Türkiye devletinin bölgemize yönelik tehditleri sürüyor. Aşiret ve diğer bileşenler arasında nifak koymaya çalışıyor.”

SONUÇ BİLDİRGESİ

Çalıştayın sonunda Begara Aşireti lideri Hacim Esed Beşir, tarafından çalıştayın sonuç bildirgesi okundu.

Sonuç bildirgesinde şu maddelere yer verildi:

-Suriye halkının ve topraklarının bütünlüğü, Cerablus, Ezaz, Bab ve İdlib’deki Türkiye işgalciliğinin sona ermesi, Efrin’in özgürleştirilmesi ve halkının güven içinde topraklarına geri dönmesi.

-Suriye krizinin çözümünde ortak sorumluluk ve Suriye genelinde barışın sağlanması.

-Silahlı savaşın etkileri ve kalıntılarının sona ermesi, Suriye halkının layık olduğu halkların kardeşliği ve ortak yaşamının gerçekleşmesi.

-Ademi merkeziyetçi bir Suriye’nin inşası, bölgenin tüm halklarını kapsayacak demokratik ve siyasi bir sistemin oluşturulması.

-Suriye anayasasının demokratik olması, Suriye toplumunun tüm kesimlerinin ve güçlerinin onayını alması.

-Teröre karşı mücadelenin sürdürülmesi, ideolojik, maddi ve finansal kaynaklarının kurutulması, insanlık dışı suçlar işleyenlerin kanunlara göre cezalandırılması.

-Demokratik değişimin gerçekleşmesi ve Suriye’nin gelişimi için ortak çalışma yürütülmesi.

-Irkçılık, milliyetçilik, dincilik ve cinsiyetçiliğin her türlüsünün reddedilmesi.”

RUSYA’DAN SERT TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rakka’nın Ayn İsa kasabasında bugün (3 Mayıs Cuma 2019) toplanan Kürt Kongresi’nin Batı ülkelerin desteği ile düzenlendiğine vurgu yaparak tepki gösterdi.

Arap temsilcilerin kongrede düşük katılım sağladığını ve bu nedenle ‘sözde kongre’ organizatörlerinin etkinliğin statüsünü ‘konferans’ düzeyine kadar indirmek zorunda kaldığının altını çizen bakanlık, “Fırat’ın doğusundaki birçok Arap aşiretinin lideri ‘kongre’ fikrine sıcak bakmadığı için Washington, delegelere rüşvet verilmesi için önemli miktarda kaynak aktardı. Bilindiği üzere, organizatörler, kötü bilinen El Hol kampı da dahil olmak üzere, çeşitli kamplardan, hayatlarını kurtarmak için her şeyi yapmaya hazır olan açlığın pençesindeki sığınmacıları katılımcı yapma fikrini reddetmedi” ifadelerini kullandı.

“Bu etkinliğin ülkeyi parçalamaya yönelik olduğu, BM tarafından açıklanan Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasına ilişkin ilkeleri ciddi şekilde ihlal ettiği aşikar. Yeni gerilim dalgasına yol açacak bu etkinlik, ulusal uzlaşı sağlamaya imkan sunan kırılgan yapıyı yıkacak” diye devam eden Rus Dışişleri, etkinliğin uluslararası toplumun, BM’nin ve Astana sürecindeki garantör ülkelerin krizi kısa süre içinde çözmeye yönelik çabalarını da baltalama amacı taşıdığını vurguladı.



Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir