Connect with us

GÜNDEM

TBMM gerekçeli kararı AYM’ye iade etti

TBMM Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu kararını iade etti. Yapılan açıklamada, “TBMM Başkanlığı’nın, belirli bir konuda kanun teklif etmek yahut etmemek konusunda milletvekillerine tavsiye veya telkinde bulunabilmelerinin hukuken mümkün olmadığı” gerekçesi gösterildi.

Published

on

CHP İstanbul Eski Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi sonrası, Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararının gerekçesini açıklamış, gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

Gerekçeli kararda, yerel mahkemenin yeniden yargılama yapması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, Berberoğlu’nun hükümlü statüsünün sona erdirilmesi ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Hukuk devleti vurgusu yapılan ve AYM kararlarının bağlayıcılığına dikkat çekilen kararda; “Anayasa’nın öngördüğü hukuk düzenine karşı koyma anlamına gelen keyfî kararlara hiçbir hukuk sisteminde müsaade edilemez” denilmişti.

Kararda “Anayasa Mahkemesinin Kadri Enis Berberoğlu ve kararlarında tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılması ve kararların gereğinin yerine getirilmesi yalnızca ilgili derece mahkemelerinin değil başta Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere kamu gücünü kullanan diğer organların da görevidir. Bu sebeple ihlal kararının ilgili kurumlara da gönderilmesi gerekir” vurgusu yapılmıştı.

TBMM BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

TBMM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise AYM’nin kararı iade edildi.

TBMM Başkanlığı “kanun teklif etmenin, münhasıran milletvekillerine ait bir yetki olduğu, Anayasa’da veya kanunlarda aksi yönde yorum yapılmasını mümkün kılan herhangi bir kurala yer verilmediği için, hiçbir makam, organ, merci veya kişinin bu yetkinin kullanılmasına herhangi bir şekilde müdahale edebilmesine imkân bulunmadığı, dolayısıyla yargısal makamların veya TBMM Başkanlığı’nın, belirli bir konuda kanun teklif etmek yahut etmemek konusunda milletvekillerine tavsiye veya telkinde bulunabilmelerinin hukuken mümkün olmadığı” gerekçesiyle yazıyı ve kararı Anayasa Mahkemesi’ne iade etti.

Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkındaki gerekçeli kararını değerlendiren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Bilhassa TBMM’ye bu şekilde bir tembihte bulunması, nasihatte bulunması, öğüt vermesi Anayasa Mahkemesi’nin çok açık bir yetki aşımıdır. Bu kararı, bir siyasi bildiriye dönüştüren bir kısmıdır bu” ifadelerini kullandı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir