Connect with us

DÜNYA

Erdoğan: Herzog Türkiye’ye gelebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüyle ilgili olarak, “Sırbistan’da yapılacak seçimin akabinde istiyoruz ki bu üçlü grubun liderlerini bir araya getirip toplantı yapalım ve bu toplantıyla özellikle Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğünü sağlayabilmek için adımlar atalım” ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki yaşanan son gelişmeler sonrası İsrail Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebileceğini belirterek, “Sayın Herzog’la yapmakta olduğumuz görüşmeler var, belki Türkiye’ye bir ziyareti olabilir. Başbakan sayın Benet’in bu noktalarda olumlu bazı yaklaşımları var. Hedef olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak” ifadelerini kullandı.

Published

on

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

“1300’DEN FAZLA TÜRK ŞİRKETİ SIRBİSTAN’DA FAALİYET GÖSTERİYOR”

İşbirliğimizin geldiği aşamayı kapsamlı şekilde ele aldık. Başta Balkanlar olmak üzere bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunduk. 2021 ilişkilerimiz açısından müstesna bir yıl oldu. Sırbistan ise Alanya ve Bursa’da Türkiye’deki fahri konsolosluk sayısını 5’e çıkardı. Salgının etkilerine rağmen ticaret hacmimiz rekor kırmaya devam ediyor. Hedefimiz 5 milyar doları yakalamaktır. Önümüzdeki dönemde icra edilebilecek müşterek projeler hakkında fikir teatisinde bulunduk. 1300’den fazla Türk şirketi Sırbistan’da faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 8 bin kişiye istihdam sağlıyor.

“BALKANLAR’DA GERİLİMİN AZALTILMASI İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ”

Yatırımlarımızın toplam değeri 1 milyon dolardan 250 milyon dolara yükseldi. Türkiye olarak biz de ülkemizde yatırım yapmak isteyen Sırp yatırımcılara gereken her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz. TİKA bugüne kadar Sırbistan’da 323 proje ve faaliyet gerçekleştirdi. Anadolu Jet aralık ayında Ankara-Belgrad seferlerini başlattı. Sırbistan’daki 3 havaalanından da ülkemize doğrudan seferler gerçekleştirilir hale geldi. Görüşmemizde Balkanların barış ve istikrarına atfettiğimiz önemi güçlü şekilde teyit ettik. Sırbistan’ın Bosna-Hersek’in egemenliğine verdiği destek bölgemizin barış ve istikrarı bakımından çok önemlidir. Bosna-Hersek’teki krizin aşılması için uluslararası camianın birlikte hareket etmesi gerektiği aşikardır. Türkiye olarak Balkanlar’da gerilimin azaltılması için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz.

VUCIC: TİCARET HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLAR

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Imza töreni sonrası ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Ekonomik ilişkilerimiz sürekli gelişiyor. Yüzde 30’dan fazla bir artış oldu geçen yıl ticaret hacmimizde. Rakam 2 milyara ulaştı, hedefimiz 5 milyar doları yakalamaktır. İlerde birçok yeni proje yapacağız. Enerji kaynakları nereden alınabilir, nerede yapacağız, özellikle bu konu üzerinde yoğunlaşacağız.

SORU-CEVAP
BOSNA-HERSEK’İN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Vucic: Burada güvenlik çok önemli. Bu konuda iyi anlaştığımızı düşünüyorum. Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğü konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan son derece saygı duyuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Buradaki üçlü yapının Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğü üzerindeki yaklaşımı büyük önem arz ediyor. Buradaki sıkıntıları giderebilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz. Sırbistan’da yapılacak seçimin akabinde istiyoruz ki bu üçlü grubun liderlerini bir araya getirip toplantı yapalım ve bu toplantıyla özellikle Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğünü sağlayabilmek için adımlar atalım. Özellikle yapılmakta olan otoban çalışmaları ve bu çalışmalar üzerindeki nüans farkları diyebileceğimiz bazı hissi yaklaşımlar var. Bunları bir kenara koyar da burada gerçekten ideal olan yaklaşımı yakalarsak, ki buna biz birlikte yardımcı olalım istiyoruz. İnşallah seçimin ardından bu buluşmayı sağlayacağız.

DOĞU AKDENİZ’DEKİ DOĞALGAZ PROJESİ VE İSRAİL İLE İLİŞKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bana göre Amerika’nın geri çekilme kararı mali analizlerden sonra, maliyet analizlerinde kendileri için fayda görmedikleri için bu kararı aldılar.

(İsrail ile Doğu Akdeniz görüşmeleri) Berat Bey’in bakan olduğu zaman İsrail’le görüşmeler yapılıyordu ve bu görüşmelerde de İsrail buradan çıkacak gazla ilgili Türkiye üzerinden Avrupa’ya götürülmesi konusunda belli bir hedefe varılmıştı. Şu anda bunu yine gerçekleştirebiliriz. Sayın Herzog’la yapmakta olduğumuz görüşmeler var, belki Türkiye’ye bir ziyareti olabilir. Başbakan sayın Benet’in bu noktalarda olumlu bazı yaklaşımları var. Hedef olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak. Bu olumlu yaklaşım kazan-kazan esasına dayalı olduktan sonra biz Türkiye olarak elimizden geleni yaparız. Siyasetçiler olarak kavga için yokuz, barış için varız; petrol barışın bir aracı olacaksa bunu kullanırız. Ama barışın aracı olmayacaksa karar her ülkenin kendisine aittir. Sondaj, sismik araştırma gemilerini boşa almadık. Bu çalışmalarla beraber milletimize, bölgeye İnşallah imkanlar sağlamanın gayretinde olacağız.