Connect with us

EKONOMİ

Fabrikalarda üretim durmaya başladı

Büyük ölçekli sanayi tesislerinin doğalgaz ve elektrik kullanımına sınırlama getirilmesini ardından fabrikalar üretime ara vermeye başladı.

Published

on

Kartonsan ve Ege Endüstri doğalgaz tedariğinde gidilen kısıtlama nedeniyle üretime geçici olarak ara verdiğini duyurdu.

İran’ın Türkiye’ye 10 gün süreyle doğalgaz veremeyeceğini bildirmesinin ardından 21 Ocak’tan itibaren fabrikaların kullandığı doğalgazda yüzde 40 oranında kısıtlamaya gidilmişti. Bu gelişmenin ardından TEİAŞ da sanayi şirketlerine sözlü bildirimde bulunarak, 24 Ocak itibariyle tüm Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) 3 ila 4 gün sürecek elektrik kısıntıları uygulanacağını iletti. Karara uymayanlara ağır para cezaları uygulanacağı bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, sanayicilerin bu süreçte yarım kapasite çalışmak yerine birkaç gün tam kapanma ve sonrasında tam kapasite çalışma önerisinde bulunduğunu söyledi.

KAP’A BİLDİRMEYE BAŞLADILAR

Gaz ve elektrik sıkıntısının ardından fabrikalar, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na üretime ara verdiklerini bildirmeye başladı.

Kartonsan’dan KAP’a yapılan açıklamada, doğalgaz kısıtlaması yapıldığı hatırlatılarak, ” 1 Nolu Karton Üretim Hattımızda (KM1) dogalgaz tedarik kısıtlaması kaldırılıncaya kadar, 21 Ocak 2022 tarihinden itibaren üretime geçici olarak ara verilmiştir” denildi.

48 SAAT ELEKTRİK KESİNTİSİ

Ege Endüstri ise KAP’a yaptığı açıklamada, Ege Serbest Bölge’de 25-27 Ocak arasında 48 saat elektrik kesintisi yaşanacağını yönünde bildirim aldıklarını belirterek, “Elektrik kesintisi nedeniyle serbest bölge fabrikamızda üretim yapılamayacaktır” bilgilendirmesini yaptı.