Connect with us

Genel

Nebati: Kur stabil hale geldi, sıra enflasyonda

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Döviz kuru stabil bir hale geldi ve kontrolümüzde. Bu sorun çözüldü mü çözüldü. Peki sorun ne? Enflasyon. Sırada enflasyon var” dedi.

Published

on

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Samsun’da iş dünyası ile buluşma etkinliğinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati’nin açıklamalarından satır başları:

Ekonomi yönetimi her türlü tedbiri alarak bütün engelleri ortadan kaldırdı. Türkiye Çin’den sonra en fazla büyüyen ikinci ülke oldu. Dünya tabi bu sırada küçüldü.

Türkiye baz etkisi ile 3 büyüyecek, 4 büyüyecek diye açık artırmaya girdiler. 2021 yılında dünya tek hane ile büyürken Türkiye yüzde 11 büyüme oranına erişti. Kulağını korkaklara verenler kaybettiler. Televizyonlarda konuşuyorlar, yandık. Kapasite kullanım oranı yüzde 80’lerde, işsizlik 10.7. İhracatımız 235-236 milyar dolarlarda. İş dünyasına sesleniyorum, işinizi büyütmüyor musunuz, işiniz iyi değil mi, ihracatta yarışa girmemiş misiniz? Kazanmıyor musunuz, çalışanlarınızla paylaşmıyor musunuz? Bütün bunlar varken yandık, bittik. Bu ülke yanmaz.

KUR STABİL, SIRADA ENFLASYON VAR

Her türlü sorun alanları üzerinden, paydaşlarımızla nasıl üstesinden geleceğiz diye emek sarf ediyoruz. 20 Aralık öncesinde yine aynı akıllılar çıkmıştı. Makro ekonomik göstergeler kurun bu noktalara gitmesini doğru bulmuyor. Vatandaşlarımız bunlara kulak vermeyin dedim. Diyenler zarar gördü. Diyenler kimdi aynı güruh. Kur stabil hale geldi, kontrolümüz altında. Tam bu ülkenin beklediği, öngörülebilir bir durumdayız. Çözüldü mü bu iş, çözüldü. Sorun ne? Enflasyon. 2018’den beri Döviz kurunun oynak olması, yükselmesi enflasyonla birleşince enflasyonun artmasına sebep oldu. Bizi üzüyor mu? Üzüyor, sorun alanı olarak görüyoruz. Bildiğimiz bir şey var. Samsun’daki özgüven ruhu bizim ruhumuzdur. Bizim özgüvenimiz yüksek. Ne yaptığımızı biliyoruz, bu işin üstesinden de geleceğiz. Sosyal medyayla yaygara yapanlara enflasyonla ilgili konuşacaksınız. Toplum anlamında zarar görecek kim varsa bunlara zarar vermeden yolumuza devam edeceğiz.

Dünyanın tamamının neredeyse etkilendiği hemen Karadeniz’in kuzeyindeki bu sorunun üstesinden gelecek kim? Diplomasi önderliği yapan, Rusya ve Ukrayna arasında her türlü uzlaşmanın sağlanması için Türkiye. Sayın Cumhurbaşkanımız, Recep Tayyip Erdoğan. Bu bir liderliktir. Neyin liderliğidir. Dünyaya güçlü olmanın, sorunların üstesinden gelmenin, insancıl ve adaletli bir şekilde bakmanın tezahürüdür. Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin olmadığı bu problemlerle kim nasıl hareket edecekti.

TURİZMDE ALTERNATİF PAZARLARA YÖNELDİK

Çözüm üreten Türkiye, sorunların üstesinden gelen Türkiye, enflasyonun üstesinden gelecek olan Türkiye’dir, yine biziz. Paydaşlarımızla bu işin üstesinden geleceğiz. Borsa İstanbul rekor kırıyor, rekorlarını egale ediyor. Büyüme öncü göstergeler birinci çeyrekte de aynı performansta devam ediyor. İşsizliği inşallah tek haneye getirmiş olacağız Geçen yıl 30 milyon turist geldi. Bu yıl hem turist sayısındaki artış hem de gelirimiz artarak devam edecek. Rusya’dan turizmle ilgili sıkıntımız var ama hemen alternatif pazarlara yöneldik, eksikliği giderecek Turizm gelirini bekliyoruz.

150 MİLYAR TL’LİK DESTEK HAKKINDA…

Biz her gittiğimiz toplantıda mutlak surette tüm topluma fayda sağlayacak müjdelerle gidiyoruz. 150 milyar liralık ve yüzde 9’a kadar faiz oranıyla enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde üretim, ihracat, turizm, teknolojik alanlarda yatırım yapacak tarım da dahil olmak üzere kim varsa önlerine bunları sunuyoruz. 150 milyar. En son ne açıklamıştık, KGF 60 milyar lira. Yüzde 70’i KOBİ’lere gitmek üzere şu ana kadar 45 milyar lirası kullandırılmış. 150 milyar liralık kısmın 100 milyar lirası ihracat ve ithal ikamesi yatırımlarına verilecek. Yatırımlara devam, ucuz kredi veriyoruz. Eski yok. Yeni uygulamalara bakın. Enflasyonun altında bir kere. Çok çok altında. Yüzde 9. Kalkınma Bankamız ve kamu bankaları işbirliğiyle bu imkanları kullandıracağız. 50 milyar lirasını da turizm ve döviz kazandırıcı sektörlere kullandırılacak.

TEK HANELİ İŞSİZLİĞE GİDİYORUZ

Türk Lirası’na güvenin, TL ile işlem yapın. Kim yapacak yatırımları, siz yapacaksınız. Yaptığınız yatırımlarla işsizlik 10.7’ye düştü. Hızlı şekilde tek rakamlı işsizliğe gidiyoruz. İşler iyi elhamdülillah. Bu kredileri sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Öyle al parayı, dövize git, tüket, yata kata altına değil. İstihdam yaratacağınız yerlere götüreceksiniz bu parayı. Proje bazlı çalışıyoruz. Asla taviz vermiyoruz. Şikayetler geliyor, krediyi kullanamıyorum. Kusura bakma, üretim yapacaksan, ülkeye katma değer sağlayacaksan emrindeyiz, yoksa şikayet etme. Geçen hafta Mardin’de Urfa’da açıkladığımız tarımsal yatırımlara ciddi destek veriyoruz. Gelin Ziraat Bankası’na başvurunuzu yapın, GES’inizi kurun.

Türk Lirasına güvenin, bu ülke TL’ye güveni yakalayan bir sürece girdi. Bundan sonda döviz kredisi, dövizle işlem yapmaktan vazgeçin, ülkemize güvenin, paramıza güvenin.