Connect with us

DÜNYA

Tahıl koridoru için imzalar İstanbul’da atıldı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan küresel gıda krizinin aşılması için bugün İstanbul’da tarihi bir adım atıldı. Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl taşınmasına ilişkin anlaşma Dolmabahçe Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri António Guterres’in katılımı ile düzenlenen törende imzalandı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son derece önemli planın icrası İstanbul’da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirilecektir.” ifadelerini kullandı.

Published

on

Ukrayna savaşıyla birlikte başlayan tahıl krizinde düğüm çözüldü.

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belge, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalandı.

BM Genel Sekreteri Guterres, törenin başında “Rusya ve Ukrayna temsilcilerine hitaben söylüyorum. Böyle bir girişimin yolunu açtınız. İnsanlığın faydası herkes için önemli. Bu anlaşma aslında Dünya için imzalanıyor. Küresel gıda fiyatları rekor seviyelere vardı. Kalkınmakta olan ülkelere bir fırsat sunacak” açıklamasını yaptı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BU NOKTAYA YOĞUN MESAİ YAPARAK GELDİK

Guterres’in ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. ”Tüm dünyayı uzun bir süredir meşgul eden bir sorunun çözümüne dahil olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” diyen Erdoğan, “Bu adımla sıcak hava dalgası ve kuraklığının yaratabileceği sorunlarda ortaya çıkabilecek fiyat artışını dizginleyecektir. Açlık tehlikesinin önüne geçilmesine katkıda bulunuyoruz” yorumunu yaptı.

Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunun çözümü için Türkiye’nin yoğun mesai yaptığına dikkat çekti.

Erdoğan, “Elbette tek bir adımla buraya gelmedik. Yoğun mesailer yaptık. Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafği ile Karadeniz’den dünyanın pek çok noktasına nefes borusu sağlamış olacağız.Tüm süreçler üzerindeki mutabakat tesis edildi” dedi.

Erdoğan, Ukrayna limanlarındaki denetimin, İstanbul’da kuralacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Erdoğan, “Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Savaş sadece tarafları değil, tüm dünyayı etkiliyor. Medeniyet anlayışının bizim üzerimize yüklediği gereklilikleri yerine getirmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri 14 Temmuz’da İstanbul’da bir araya gelmişti.

ABD: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Öte yandan ABD, Türkiye’nin ev sahipliğinde imzalanan olan Ukrayna’nın Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’nı memnuniyetle karşıladıklarını, BM ve Türkiye’nin çabalarını takdir ettiklerini açıkladı.

Günlük basın toplantısında sorulara yanıt veren Dışişleri Sözcüsü Ned Price, imza törenine ilişkin “Bu anlaşmayı memnuniyetle karşılarız. BM Genel Sekreteri’nin sıkı çalışmasını takdir ediyoruz. Türk müttefiklerimizin orada ortaya koyduğu gayretli çalışmaları alkışlıyoruz” dedi.

Price, bunun sadece ABD için değil G-20 ülkelerinin de desteklediği bir anlaşma olduğunu belirtti.

Bugün Türkiye'nin desteğiyle imzalanan anlaşmayla Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın serbest bırakılması hedefleniyor. 
Bugün Türkiye’nin desteğiyle imzalanan anlaşmayla Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın serbest bırakılması hedefleniyor. 

Rusya’yı “gıda ürünlerini silah olarak kullanmakla” suçlayan Price, anlaşmanın uygulanmaya başlamasını dört gözle bekleyeceklerini ancak Rusya’nın da tahıla blokaj uygulamasından sorumlu tutulması gerektiğini kaydetti.

Sözcü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Görüşmelerde BM Genel Sekreteri’ni destekledik, Türk müttefiklerimizi destekledik diyebilirim. Elbette Ukraynalı ortaklarımızı da bu konudaki çabalarında destekledik. BM tarafından çeşitli aşamalar konusunda bilgilendirildik. Uzmanlarımız notları karşılaştırdı ve notları paylaştı. Aynı şey Türk müttefiklerimiz, Ukraynalı ortaklarımız için de geçerli. Yine, zaten bu noktada olmamalıydık. Bu, Rusya Federasyonu’nun gıdayı silahlandırmak için kasıtlı bir kararıydı. Son bir saat içinde duyduklarımız sevindirici bir gelişme. Ancak asıl önemli olan bu anlaşmanın uygulanmasıdır. Tabii ki ortaklarımızla Rusya’yı bunun uygulanmasından sorumlu tutmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

BM ve Türkiye, Ukrayna tahılını Karadeniz üzerinden ihracatını yeniden başlatmak ve Rusya’dan tahıl ve gübre sevkiyatlarını kolaylaştırmak için arabuluculuk yapıyor.