Connect with us

GÜNDEM

Gallant: Gazze’ye saldırılar uzun sürecek

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail’in kalıcı bir değişim gerçekleştirmek ve müreffeh bir demokrasi olarak geleceğini güvence altına almak için Hamas militanlarına karşı topyekûn bir savaş yürüttüğünü söyledi. Gallant, ayrıca Hamas grubunu İran’la birlikte “şer ekseninin” bir parçası olarak tanımladı.

Published

on

Gallant, ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile düzenlediği basın toplantısında, hafta sonu Hamas’ın Gazze Şeridi’nden başlattığı saldırıya Tahran’ın rıza gösterip göstermediği sorusu üzerine ise şu yorumu yaptı: “Bunun bir önemi yok. Çünkü bu fikir İran’dan çıktı.Hamas, İran ile şer ekseninin bir parçasıdır.”

Bununla birlikte İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar yedinci günde devam ederken Gallant, “hayatlarını kurtarmak isteyen” Filistinli sivillerin, İsrail’in yerleşim bölgesini güneye doğru boşaltma uyarısına kulak vermeleri gerektiğini söyledi.

Ancak Gallant, bir gazetecinin Gazze’ye yönelik mevcut hava saldırısının ardından bir kara harekatının gelebileceğinin sinyallerini veren İsrail’in bu sabah yayınladığı 24 saatlik tahliye duyurusuna sadık kalıp kalmayacağına ilişkin sorusunu yanıtlamayı reddetti.

Gallant, “Bu, İsrail’in müreffeh bir devlet olarak, demokratik bir devlet olarak, Yahudi halkının anavatanı olarak var olması için verilen bir savaştır. Evimiz için savaşıyoruz. Geleceğimiz için savaşıyoruz. Yolumuz uzun olacak ama eninde sonunda kazanacağımıza söz veriyorum. Gazze’ye saldırılar uzun sürecek, ancak güçlü ve etkili olacak. Hamas’ı ortadan kaldıracağız.” açıklamasını yaptı.

Diğer taraftan, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, israil güçleri Hamas’ın yıkıcı saldırısına yanıt olarak Gazze’ye yönelik olası bir işgale hazırlanırken Pentagon’un İsrail’e daha fazla askeri yardım göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Austin, mühimmat, hava savunma kabiliyeti ve diğer ekipman ve kaynakların Washington’un en yakın Orta Doğu müttefikine “hızla aktığını” söyledi. Austin, “ABD Savunma Bakanlığı gerektiği takdirde ilave varlıklar konuşlandırmaya tamamen hazırdır.” dedi.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar, daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 300 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 500’ü çocuk, 276’sı kadın olmak üzere 1537 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 612 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Ayrıca Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 36 Filistinlinin öldüğü, 650 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütünden yapılan açıklamada (HRW) İsrail’in, Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığı bildirilmişti.

Filistin Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya platformundan, “İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor.” paylaşımı yapılmıştı.