Connect with us

Güncel

Poronşenko Fener Rum Patrikhanesi’nde

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi Metropoliti Epifaniy ile birlikte bugün Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlığını belgeleyen kararnameyi imzalayacak.

Published

on

İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’nden onay aldıktan sonra aralık ayında kurulan Ukrayna Ortodoks Kilisesi, cumartesi ve pazar günü düzenlenecek iki törenden sonra bağımsızlığını kazanacak. Törenlere, 15 Aralık’ta kurulduğunda Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin metropoliti şeçilen Epifaniy ile Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko katılacak.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi Metropoliti Epifaniy ile birlikte bugün Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlığını belgeleyen kararnameyi imzalayacak.

Bu imza töreninin ardından Bartholomeos, bağımsızlık kararnamesini pazar sabahı Fener Rum Patrikhanesi’ne ait Aya Yorgi Kilisesi’nde yapılacak bir ayinle Epifaniy’e teslim edecek.

RUS VE POLONYA ORTODOKS KİLİSELERİ KARARI TANIMIYOR

Böylelikle Ukrayna Ortodoks Kilisesi, 15. bağımsız Ortodoks kilisesi statüsüne sahip olacak. Ancak bu duruma başta Rus Ortodoks Kilisesi olmak üzere diğer bazı Ortodoks kiliseleri karşı çıkıyor.

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, pazartesi günü Bartholomeos’a gönderdiği mektupta, Bartholomeos’un Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlığını tanıyacak kararnameyi Metropolit Epifaniy’e vermemesi için çağrıda bulundu.
Kirill, bağımsızlık kararnamesinin Epifaniy’e verilmesi durumunda Bartholomeos’un Ortodoks kiliselerinin birliğini sağlamaya hizmet etme olanağını ‘sonsuza dek kaybedeceğini’ belirtti. Kirill mektubunda, “Bunun olmaması için bütün kalbimle dua ediyorum. Bu duruma son vermek için geç değil” diye yazdı.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlık kazanıyor olmasına karşı çıkan bir başka kilise ise Polonya Ortodoks Kilisesi.

Kilisenin lideri Sawa, Bartholomeos’a bir protesto mektubu göndererek, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ile kilisenin metropoliti Epifaniy’yi tanımadığını ilan etti. Sawa mektubunda aynı zamanda bu duruma bir çözüm bulmak için 14 bağımsız Ortodoks kilisesinin liderini bir toplantıya çağırdı.

Ancak Patrik Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlık kazanıyor olmasını başarı olarak nitelendiriyor. Yılbaşı vesilesiyle düzenlen ayinde konuşan Bartholomeos, konuyla ilgili “çabaların sonuç vermesinden ötürü çok mutlu olduğunu” belirtti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir