Connect with us

Güncel

Kabine’nin yarısı yolcu!

Published

on

Önümüzdeki yılın mart ayında yapılacak yerel seçimlerde bazı bakanların isimlerinin, büyükşehir belediye başkanlıkları için geçmesi nedeniyle önümüzdeki ay mini kabine revizyonuna gidileceği öğrenildi.

AK Parti tüzüğünde bulunan üç dönem şartından dolayı bazı bakanlar 2015 yılında yapılacak genel seçimlerde milletvekili olamayacaklar. Bu tüzük maddesinin sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için değiştirilebileceği konuşulurken, yaklaşık on ismin 2014’te büyükşehirlerin başına geçmesi planlanıyor. Bundan dolayı, ekim ayında, Bakanlar Kurulu’nda değişiklik yapılması öngörülüyor. Başbakan Erdoğan, çalışmaları dar bir kadro ile değerlendiriyor. Gerçekleştirilmesi beklenen revizyonun, AKP’nin önümüzdeki sürece ilişkin, yerel seçim stratejisi ve genel seçimlere yönelik politikalarına dair önemli göstergeler sunacağı belirtiliyor.

AKP kurmayları, şu an, yerel seçimlerde gösterilecek adaylar için son hazırlıklarını yapıyorlar. 81 il ve tüm ilçe merkezlerinde yapılan kamuoyu anketleriyle, partinin ayrıntılı oy oranları ve mevcut belediye başkanlarının performansının yanı sıra, önümüzdeki yerel seçimlerde kimi aday görmek istedikleri öğreniliyor. Alınan cevaplar, adayların belirlenmesinde önemli bir kriter olarak kabul edilecek. AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı’nın çalışmaları sonrasında elde edilen araştırma sonuçları Başbakan Erdoğan’a sunulacak. Adayların eylül sonu veya ekim başında açıklanması bekleniyor. Ardından da, Bakanlar Kurulu’nda revizyon gerçekleştirilmesi planlanıyor.

YENİ BÜYÜKŞEHİRLERE ÖNEM VERİYOR

Bu arada, Başbakan Erdoğan’ın yerel seçimler için özellikle yeni büyükşehir statüsü kazanan illeri, bu ay sonundan itibaren dolaşması bekleniyor. Erdoğan’ın ocak ayına kadar şehir gezilerini tamamlaması planlanıyor. Yerel seçimler için AK Parti’nin en çok önem atfettiği şehir CHP’nin kalesi olarak bilinen İzmir. AK Parti ayrıca, İstanbul ve Ankara için de ince eleyip, sık dokuyor.

MHP’den Süleymancı atağı

Taraf’ın “MİT, MHP’yi destekleme kararı alan Süleymancıları AKP’ye bildirdi” haberi için sekiz gün sonra “İşimiz siyaset değil” açıklamasında bulunan Süleyman Efendi Cemaati’nin lideri Arif Ahmet Denizolgun’un adı bir süredir MHP’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçiyor.

Taraf, Süleymancılar olarak bilinen cemaatin İstanbul Üsküdar’daki merkez binasında 13 Temmuz’da yapılan dar katılımlı iftar yemeğinde konuşma yapan Ahmet Denizolgun’un konjonktür gereği dengeleri korumak için MHP’yi desteklediklerini belirttiğini ve bu konuşmaların, MİT tarafından AKP’ye iletildiğini duyurmuştu. Haberin ardından cemaat, MİT ve AKP’den herhangi bir açıklama gelmemişti. Ancak cemaatin lideri Ahmet Denizolgun, memleketi Alanya’daki bir gazetede 30 Ağustos’ta yayımlanan açıklamasında, “Yaklaşan yerel seçimlerde herhangi bir siyasi partiyi destekleme gibi bir karar söz konusu değildir. Bizim işimiz siyaset değil, Hak’ka ve halka hizmettir” dedi.

Ahmet Denizolgun’un açıklama yapmak için niye sekiz gün beklediği merak konusu olurken, cemaatin ve Denizolgun’un geçmişinin siyasetle iç içe olduğu görülüyor. Zira Ahmet Denizolgun, yıllarca siyasetin içinde yer almış ve Ulaştırma Bakanlığı yapmıştı.

Ahmet Denizolgun’un adı şu sıralarda ise, MHP’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçiyor. Denizolgun’un Antalya’dan aday olması hâlinde seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Zira MHP’nin kemikleşmiş bir oy potansiyelinin bulunduğu Antalya aynı zamanda, Süleymancıların Türkiye’de en güçlü olduğu yer olarak biliniyor.

TARAF

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir