Connect with us

DÜNYA

Esad: Bir yıl sürer

Published

on

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kimyasal silahların ne kadar sürede imha edileceğini ve maliyetinin ne olacağını açıkladı.

ABD'nin haber kanallarından Fox News'e konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kimyasal silahların imha edilmesinin bir yıl süreceğini söyledi. Bu sürecin maliyetinin de oldukça yüksek olacağını kaydeden Esad, yaklaşık 1 milyar dolar rakamını dile getirdi.

Rusya'nın başlattığı diplomatik süreçle ilgili konuşan Esad, ülkesinin Uluslararası Kimyasal Silahlar Anlaşması'nın yükümlülüklerini tam anlamıyla yerine getirmek istediğini ve buna kimyasal silahların imha edilmesinin de dâhil olduğunu ifade etti. Esad, “Biz Suriye olarak bir anlaşmaya taraf olduğumuzda, o mutabakata bağlı kalırız” şeklinde konuştu.

Suriye'de 21 Ağustos'ta yaklaşık bin 400 kişinin ölümüne neden olan kimyasal silah saldırısının sorumluluğunu üstlenmeyen Esad, bu iddianın doğru olmadığını ve herkesin sarin gazını üretebileceğini ifade etti.

Cumartesi gününe kadar

ABD ve Rusya arasında Cenevre'de geçen hafta sağlanan uzlaşma sonucu, Suriye'nin cumartesi gününe kadar sahip olduğu kimyasal silahların envanterini BM yetkililerine sunması gerekiyor.

Ancak uzmanlar, silahların planladığı gibi 2014 yılının ortalarına kadar imha edilmesinin iç savaş ortamında güç olabileceğine dikkat çekiyor.

Rusya'dan BM'ye suçlama

Öte yandan Suriye'deki kimyasal silah saldırıya ilişkin hazırlanan BM raporunun tarafsızlığı konusundaki tartışmalar sürüyor.

Rusya'nın raporun taraflı olduğu şeklindeki eleştirisini geri çeviren BM sözcüsü Martin Nesirky, raporun tamamen tarafsız ve Suriye'deki saldırıda kimyasal silah kullanıldığının tartışmasız bir sonuç olduğunu dile getirdi.

Saldırının Suriyeli muhalifler tarafından düzenlendiğini iddia eden Rusya, bunun kanıtlarını BM Güvenlik Konseyi'ne sunacağını açıklamıştı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir