Connect with us

DÜNYA

Ayıkla şimdi pirincin taşını !

Published

on

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Çin Devlet Televizyonu'na verdiği demeçte, kimyasalların bir kısmının siilahlı direnişçilerin elinde ya da onların kontrolü altındaki bölgede olduğunu ima etti.

Esad bu açıklaması ile Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü'ne verdiği kimyasal silah listesini de tüm dünyaya, daha önemlisi direnişçilere ifşa etmiş oldu. Esad açıkça adres verdi ve bazı kimyasalların silahlı direnişçilerin kontrolündeki bölgelerde ya da direnişçilerin elinde olduğunu ima ederken ABD'nin kafasını hayli karıştırdı.

Bazı uzmanlar, Esad'ın bu çıkışı ile muuhalifleri de ABD'nin hedefi haline getirmeye çalııştığını ileri sürdü.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Çin Devlet televizyonuna verdiği röportajda, uluslararası uzmanların ülkesindeki kimyasal silahlara erişimine izin vereceğini ancak isyancıların bazı merkezlere ulaşılmasına engel olabileceğini söyledi.

Kasım ayında Suriye'ye gitmesi beklenen uzmanlarla ilgili herhangi bir problem olmadığını belirten Esad, devam eden çatışmalardan ötürü bazı bölgelere ulaşımda zorluk çekilebileceğini söyledi.

İsyancılar için “tetikçi” kavramını kullanan Esad, “Tetikçilerin bulunduğu yerlerden söz ediyorum. Bu tetikçiler uzmanları durdurmak isteyebilir” dedi.

Pazar günü Şam'da gerçekleştirilen röportajda Esad, uluslararası kurumlara kimyasal silahların listesini hali hazırda sunduklarını ve uzmanlara “kimyasal silahların üretildiği ve saklandığı noktalara ulaşım güvencesi verdiklerini söyledi. Esad, “Bizim bununla ilgili bir problemimiz yok. Ancak uzmanlar güvenlik sıkıntısı nedeniyle bu bölgelere ulaşımın zor olacağını düşünebilirler” dedi.

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü'nden uzmanlar Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, Suriye'nin sunduğu kimyasal silah programını incelediklerini açıkladı ancak detaylı bilgi verilmedi.

ABD'li yetkililer ise geçtiğimiz hafta, Washington ve Moskova'nın Suriye'de bin 100 ton kimyasal silaha sahip olduğu konusunda hemfikir olduklarını belirtmişti. Bu silahların arasında sülfür, hardal gazı ve sarin gibi sinir gazları bulunuyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir