Connect with us

DÜNYA

Obama: İran’la diplomasi denenmeli

Published

on

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, İran'dan son dönemde gelen yumuşama mesajlarının bu ülkenin nükleer programı konusunda 'anlamlı bir uzlaşma' zemini sunması gerektiğini söyledi.

Obama, İran'dan gelen açıklamalara 'şeffaf ve doğrulanabilir' adımların eşlik etmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkesinin İran'ın nükleer programı konusundaki anlaşmazlığı barışçıl yollarla çözmek istediğini söyleyen Obama, İran'ın nükleer silah edinmesini önlemeye kararlı olduklarını da vurguladı.

Obama, 'Engeller çok büyük olabilir. Ancak diplomatik yolun denenmesi gerektiğine inancım tam' dedi. ABD Başkanı Dışişleri Bakanı John Kerry'yi bu konuda bir uzlaşma bulunması için görevlendirdiğini de ekledi.

Barack Obama, 'İran'ın farklı bir yolda yürüme yönünde hakiki bir taahhüt altına girmesi, hem bölge hem de dünya için iyi olacaktır' diye konuştu.

Obama geçtiğimiz günlerde İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle nükleer program konusunda mektuplaşmıştı.

Ruhani ve Obama görüşecek mi?

BM'deki Genel Kurul toplantısı, İran'ın yeni cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Amerika Başkanı Barack Obama'yı ilk defa aynı çatı altında bir araya getiriyor.

Beyaz Saray, ABD Başkanı ve İran Cumhurbaşkanı arasında bir görüşme olasılığının göz ardı edilmediğini söylüyor.

Obama'nın kulislerde İran Cumhurbaşkanıyla el sıkışabileceği yönünde spekülasyonlar da yapılıyor.

Obama ve Ruhani'nin el sıkışması ya da görüşmesi durumunda bu, İslam Devrimi'nden bu yana bir Amerikalı ve İranlı liderin ilk teması olacak.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, ABD'li mevkidaşı John Kerry ve BM Güvenlik Konseyi'nin diğer daimi üyeleriyle Almanya'nın Dışişleri Bakanı'nın da katılacağı görüşmede nükleer program konusunun ele alınması bekleniyor.

Obama Suriye için 'güçlü BM kararı' istiyor

ABD Başkanı Suriye'nin nükleer silah stoku konusunda da güçlü bir BM Güvenlik Konseyi kararı alınması çağrısında bulundu.

Obama, kararda kimyasal silahların tasfiyesi konusunda 'Beşar Esad rejiminin taahütlerini yerine getirip getirmediğinin doğrulanmasının' amaçlanması gerektiğini vuguladı.

ABD ve Rusya Suriye'nin kimyasal silah stokunun gelecek yılın ortalarına kadar tasfiye edilmesini öngören bir uzlaşmaya varmıştı.

Ancak bu uzlaşmadan sonra, konuyla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararında Suriye'nin taahütlerini yerine getirmemesi durumunda, askeri müdahale seçeneğinin yer alıp almayacağı konusunda Batılı güçler ve Rusya arasında görüş ayrılığı yaşanıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da açılış konuşmasında Suriye hükümetinin uzlaşmada öngörülen taahütleri 'tam ve çabuk bir şekilde' yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Genel Sekreter, 'Uluslararası toplum Suriye'de kimyasal silah kullananları adalet önüne çıkarmalı' dedi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir