Connect with us

DÜNYA

İran’dan olumlu yanıt geldi

Published

on

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ülkesinin nükleer programı konusunda “bir takvim çerçevesinde ve sonuç almaya yönelik” müzakerelere başlamaya hazır olduklarını söyledi.

ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap eden Ruhani, İran'a yönelik yaptırımların “şiddet içerdiğini” söyledi.

Ruhani konuşmasında Suriye'nin kimyasal silah kullanımını yasaklayan sözleşmeye taraf olmasını memnunlukla karşıladıklarını belirtti ve bu silahların kullanılmasını kınadı.

Obama'dan diplomasi vurgusu

ABD Başkanı Baracak Obama, bu konuşmadan önce Ruhani'nin ılımlı söylemini cesaret verici bulduğunu söyledi.

Obama, Genel Kurul'daki İran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığın çözümü için diplomatik yaklaşımın sınanması gerektiğini belirtti.

Bu yılın başlarında seçilen Ruhani uluslararası ilişkilerinde daha açık bir siyaset izleme taahhüdüne bulundu.

Çok sayıda Batılı ülkenin şüpheli bulduğu nükleer programı nedeniyle İran'a yaptırım uygulanıyor.

İran, uranyum zenginleştirme programının elektrik enerjisi üretme amaçlı olduğunu söylüyor.

ABD ve İsrail dahil bazı müttefikleriyle İran'ın nükleer silah peşinde olduğunu öne sürüyor.
Tam şeffaflık

Hasan Ruhani konuşmasında hayali bir “İran tehdidinden” söz edildiğini belirterek “İran ne bölgesi ne de dünya için bir tehdit oluşturuyor. İran'ın güvenlik ve savunma doktrininde nükleer silah ya da diğer kitle imha silahlarının yeri yok. Bu bizim, dini inançlarımıza ve ahlaki yargılarımıza ters. Olusal çıkarlarımız, İran'ın nükleer programıyla ilgili makul kaygıların bertaraf edilmesini gerektiriyor” dedi.

Ruhani, “Tahran'ın karşılıklı güven oluşturmak ve karşılıklı belirsizlikleri ortadan kaldırmak için, derhal tam şeffaflıkla müzakerelere başlamaya hazır olduğunu” vurguladı.

İran lideri, ülkesine uygulanan uluslararası yaptırımları kınadı ve bunları “Saddam Hüseyin iktidardayken Irak'a uygulanan ambargolara” benzetti. Ruhani yaptırımlarım siyasi seçkinleri değil, sıradan insanları etkilediğini kaydetti.

Kimyasal silah kullanımını kınayan Ruhani, “Suriye'nin Kimyasal Silah Sözleşmesi'ni kabul etmesini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Suriye'nin en yakın müttefiklerinden biri olan İran, Şam yakınlarında 21 Ağustos'ta kimyasal silah kullanılmasından sonra ABD'nin bu ülkeye karşı askeri operasyon tehdidinde bulunmasını kıanmıştı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir