Connect with us

DÜNYA

Dehşetin faturası cumhuriyetçilere

Published

on

ABD’nin başkenti Washington’da aracıyla Beyaz Saray’a girmeye çalışan bir kadın, polisin takibi sonrası Kongre binasının yakınında vurularak öldürüldü.

Olayın devletin kepenk indirmesi ile istihbarat çalışanlarının izne gönderildiği döneme gelmesi ülkedeki endişeyi artırdı.

ABD’de 2014 bütçe görüşmelerinin tıkanması nedeniyle 1 Ekim’den itibaren kapanan devletin yeniden açılması için liderlerin önceki gece yaptıkları Beyaz Saray toplantısından da sonuç çıkmazken, kapanma ülkenin güvenliğine büyük darbe indirdi. İstihbarat çöküntü yaşarken, dün bir kadın, aracıyla Beyaz Saray’a girmek istedi ve sonrasında yaşanan takibin ardından polis tarafından vurularak öldürüldü.

Arabada çocuk da vardı

Amerikalı yetkililerin açıklamasına göre olay, 34 yaşındaki bir kadının Beyaz Saray etrafındaki bariyerleri aşıp içeriye girmeye çalışmasıyla başladı. Başkanı korumakla görevli Secret Service’in müdahalesi sonrası, kadın sürücü aracıyla Kongre binasına doğru kaçmaya başladı.

Secret Service’in takibinin ardından da sürücü Kongre binasının bir blok arkasında polis bariyerlerine çarptı. Burada açılan ateş sonucu da öldürüldü.

Bu arada takip sırasında bir polis memuru yaralandı. Polis, ilk aşamada olayın terörist bir saldırı olduğuna dair herhangi bir bulguya ulaşmadıklarını bildirdi. Görgü tanıkları, öldürülen kadının aracından polisin bir çocuğu çıkardığını söyledi. Olay sırasında çevredeki binalarda bulunanların dışarı çıkmaları yasaklandı.

Sinsi sonuçları olacak

Güvenlik konusundaki ilk uyarı, önceki gün Senato Adalet Komisyonu’na ifade veren, ülkenin tüm istihbarat kuruluşlarının koordinasyonundan sorumlu Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’dan gelmişti. Clapper, kapanma yüzünden tüm istihbarat kuruluşlarındaki sivil çalışanların yüzde 72’sinin zorunlu izne gönderildiğini açıklayarak bunun haftalar hatta aylar boyunca düzelmesi mümkün olmayacak şekilde istihbarat toplama üzerinde sinsi sonuçları olacağını söyledi.

Kongre kapatıldı

Washıngton polisi, başkent halkına bulundukları yerde kalmaları uyarısında bulunurken Kongre binası bir süre giriş çıkışlara kapatıldı. Televizyon yayınlarına bağlanan Kongre üyeleri, odalarında kalmaları emri verildiğini ve içeride beklediklerini kaydetti.

CIA, askeri istihbarat, dinlemelerden sorumlu Ulusal İstihbarat Ajansı (NSA) dahil Amerikan istihbaratının 16 birimi, kapanma nedeniyle çalışanlarının dörtte üçünü zorunlu izne gönderdi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir