Connect with us

DÜNYA

Sarp Kuray’a yine müebbet

Published

on

“Yasa dışı 16 Haziran Örgütü'nü kurup yönettiği ve örgüt adına 1986-1990 yılları arasında öldürme, yaralama ve bombalama gibi çok sayıda eylemin talimatını verdiği” iddiasıyla hakkında verilen hükümlerin bozulması ve onanması kararlarından sonra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) “adil yargılanma hakkı ihlali” gerekçesiyle Türkiye'yi tazminata mahkum etmesinden kaynaklanan talep üzerine yeniden yargılanan tutuklu sanık Sarp Kuray, Yargıtay'ın son onama kararı doğrultusunda yeniden müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Sarp Kuray katıldı. Kuray'ı 4 avukatın temsil ettiği duruşmaya, Kuray'ın eşi Nur Sürer de geldi.

Duruşmada söz alan Sarp Kuray'ın avukatlarından Altan Görkem Gürcan, AİHM kararında ismi geçen tanıkların yeniden dinlenilmesi ve diğer tüm işlemlerin de yenilenmesi üzerinde durulduğunu belirterek, bu karar doğrultusunda kovuşturmanın genişletilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, talebi dosyanın geldiği aşama ve kapsamına göre, sonuca etki etmeyeceği gerekçesiyle reddetti.

Sarp Kuray, mahkeme heyetine 32 sayfalık savunmasını okudu.

Kuray'ın savunmasının ardından söz alan avukatı Gürsel Meriç, yargılama başladığında hukuk fakültesi öğrencisi olduğunu ve davayı 15 yıldır takip ettiğini dile getirerek, “Bizim görevimiz hakikatı söylemektir, gerisi size kalmış. Anayasa'nın 90. maddesi gereğince AİHM kararları bağlayıcı niteliktedir. Mütalaaya itibar edilmeyip, AİHM kararı doğrultusunda müvekkilimin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Duruşmada savunma yapan diğer avukatlar da müvekkilleri Kuray'ın beraatini istedi.

Mahkemenin kararı

Davayı karara bağlayacağını belirten mahkeme heyeti, Kuray'a son sözlerini sordu. Kuray da daha önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, herhangi bir talebinin olmadığını söyledi.

Mahkeme heyeti, sanık Sarp Kuray hakkında, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 311 ve devam maddelerine göre yargılamanın yenilenmesi talebinin reddedildiğini ve CMK'nın 323/1 maddesi uyarınca sanık hakkında 2007 yılında, “anayasayı silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan verilen müebbet hapis cezasının Yargıtay onanmasından geçtiğini hatırlatarak, Kuray'ın kesinleşen bu hapis cezasıyla cezalandırılmasına dair Yargıtay hükmünün onaylanmasına karar verdi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir