Connect with us

DÜNYA

Putin milyarder mahkumu affediyor

Published

on

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıllardır cezaevinde bulunan eski petrol milyarderi Mihail Hodorkovski’yi yakında affedeceğini söyledi.

Rusya’da 10 yıldan fazla bir zamandır cezaevinde bulunan Kremlin karşıtı eski oligark işadamı Mihail Hodorkovski’ye özgürlük yolu göründü. Devlet Başkanı Putin, yakında kesin kararını vereceğini ve Hodorkovski'nin affıyla ilgili kararnameyi imzalayacağını söyledi.

Putin, Moskova’da düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Hodorkovski’nin 10 yıldan fazla bir zamandır tutuklu bulunduğunu ve bunun kayda değer bir zaman olduğunu dile getirdi. Hodorkovski’nin annesinin hasta olduğunu belirten Putin, Rus yasalarına göre af için kişisel talepte bulunulması gerektiğine dikkat çekti.

Devlet Başkanı Sözcüsü de yaptığı açıklamada, Hodorkovski’nin af talebinin kısa bir süre önce Putin’e ulaştığını söyledi. Ancak Hodorkovski’nin avukatı Karina Moskalenko, af talebiyle ilgili bilgisi olmadığını açıkladı. Hodorkovski de af talebinde bulunmayı şimdiye kadar reddetmişti.

Eski petrol milyarderi Mihail Hodorkovski kaçakçılık, kara para aklama ve yolsuzluk suçlamalarıyla hakkında açılan iki tartışmalı davadan hüküm giymiş ve hapis cezasına çarptırılmıştı. Batı ve Rus muhalefeti, Hodorkovski hakkındaki suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu savunuyordu.

Pussy Riot ve Greenpeace üyeleri

Putin, Hodorkovski ile ilgili açıklamasından önce düzenlediği basın toplantısında da ‘Pussy Riot' adlı müzik grubunun üyeleri Nataşa Tolokonnikova ve Maria Alyokina'nın Rus Parlamentosu'nda kabul edilen genel aftan yararlanacağını kaydetti. Af Kuzey Denizi'nde tutuklanan 30 Greenpeace üyesini de kapsıyor.

Rusya Parlamentosu, anayasanın 20'nci yıldönümü vesilesiyle genel af ilan etmişti.

Yaklaşık 20-25 bin kişiyi kapsaması beklenen genel aftan, 5 yıla kadar ceza almış hükümlüler, reşit olmayanlar, hakkında yargı süreci devam edenler ve Rusya'ya yönelik belirli hizmeti olan kişiler yararlanabilecek. Ancak ağır suçlarla itham edilenler ve hüküm giyenler aftan yararlanamıyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir