Connect with us

Güncel

Arınç sesli düşündü

Published

on

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İngiltere'nin başkenti Londra'da yabancı gazetecilerle bir araya geldi. Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil, bir milletvekilinin en fazla üç dönem görev yapabilmesine imkan veren parti tüzüğüyle ilgili soruları yanıtladı. Arınç, “İhtiyaç hissedersek, üç dönem sınırıyla ilgili prensibimizi değiştirebiliriz. Ama bu henüz gündemimizde değil” dedi.

Başbakan Yardımcısı Rusya’yı dönüşümlü olarak yöneten Vladimir Putin ve Dimitri Medvedev örneğine atfen de “Eğer yaparsak bunu demokratik yollarla yaparız. Putin-Medvedev tarzı olmaz” dedi.

2015 seçimleri yaklaşırken AKP’deki 3 dönem kuralı daha yüksek sesle gündeme getirilmeye başlandı. Partinin tüzüğünde dönem sınırlamasıyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

“AKP listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri kesintisiz en fazla üç dönem görev yapabilirler. Ancak ara veren kimseler tekrar aynı görevlere aday gösterilebilirler.”

2015’teki genel seçim öncesi Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi de 3 dönem kuralıyla ilgili belirleyici olacak. Eğer Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığına aday olursa partideki dönem sınırlaması gündemden düşebilir.

Başbakan Erdoğan, Al Jazeera'ya verdiği röportajda “Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak partimizin vereceği karar bizim için baş göz üstündedir. Ama şu anda bizim hedefimiz 30 Mart seçimleri. 30 Mart seçimine endeksli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” demişti. Erdoğan, üç dönem kuralı içinse şöyle konuşmuştu:

“Partimizdeki kuruluşta aldığımız prensip kararı üç dönem arka arkaya milletvekili olan bir dönem ara vermek durumundadır. Ondan sonra tekrar aday olabilir. Bu şu anda bizim partimizde geçerlidir. Bu kararı değiştirebilecek merci de partimizin genel kuruludur. Başka bir merci de bunu değiştirmez. Ben kendim böyle bir teklifi asla getirmem.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir