Connect with us

DÜNYA

CIA taşeronları son anda kurtuldu

Published

on

CIA'in tıpkı Guantanamo'da olduğu gibi dünyanın değişik ülkelerinde hala gizli tutulan gözaltı ve işkence ile sorgulamaların yapıldığı hapishaneler tam günyüzüne çıkacakken; Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Senato İstihbarat Komitesi'nin çoğunluğunun “evet” kararına rağmen son anda engellendi. Engelleyen ise ABD Dışişleri Bakanlığı…

Eğer bu rapor dünya kamuoyuna açıklanırse pek çok ülkede CIA ile işbirliği yapan hükümetler ve kuruluşlar da deşifre olacak. Sadece bu da değil, CIA'in pek çok ülkede taşeron olarak kullandığı güvenlik kuvvetleri ve onların denetimi altındaki hapishane de suyüzüne çıkacaktı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden geçtiğimiz yıl Nisan ayı içerisinde CIA'in sorgulama ve gözaltı faaliyetleri ile ilgili raporun yayımlanma çağrısı yapmasına rağmen, Dışişleri Bakanlığı'nın raporun deşifre edilmesini engellediği ortaya çıktı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Senato İstihbarat Komitesi tarafından hazırlanan, CIA'in sorgu ve gözaltı programları hakkında hazırladığı raporun yayımlanmasını talep etmişti.

Ancak, Başkan Yardımcısı Biden'ın bu isteği Dışişleri Bakanlığı tarafından sakıncalı bulundu ve raporun yayınlanması engellendi.

Dışişleri Bakanlığı istenen CIA raporunun yayınlanması halinde tıpkı NSA dinlemeleri ve Guantanamo gibi diğer ülkelerle ciddi sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekerek, raporun yayınlanmaması gerektiğini savundu.

Geçtiğimiz Perşembe günü, Demokratlar tarafında hazırlanan ve George W. Bush dönemindeki CIA faaliyetlerini inceleyen raporun deşifre edilmesi, Senato İstihbarat Komitesi'nde yapılan oylamada 11 lehte ve 3 aleyhte oy karşılığında kabul edilmişti. Komite Başkanı Dianne Feinstein, CIA'i komiteyi gözetlemekle suçlamıştı. CIA'in, raporun yayımlanma aşamasındaki redaksiyonuna dahil olacağı ve “gözden geçireceği” söyleniyor.

Raporun yayımlanmasına karşı çıkan iki Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio ve James Risch, Dışişleri'nin uyarısı doğrultusunda oy kullandıklarını, ancak Komite'nin taraflı bir karar verdiğini söyledi.

ABD DIŞINDAKİ CIA HAPİSHANALERİ DEŞİFRE OLUR UYARISI

Senatör Marco Rubio ile James Risch'in bahsettiği uyarının, o dönem Dışişleri Bakanlığı'nın en üst düzeydeki istihbarat yetkilisi Philip Goldberg tarafından yapıldığını anlatan başka bir senatör ise,
Goldberg'in, raporun yayımlanması halinde CIA'in yabancı istihbarat örgütleriyle olan ilişkilerinin ve hala başka ülkelerde bulunan ve bilinmeyen CIA hapishanelerinin deşifre olacağını söylediği aktardı.

Raporda geçtiği iddia edilen CIA hapishanelerinden bazılarının Tayland, Polonya, Litvanya ve Romanya'da olduğu söyleniyor. Ancak bu gizli hapishanlerin daha fazla ülkede olduğu tahmin ediliyor.

Konu hakkında geçtiğimiz ay bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, “sınırlı deşifre”den yana olduğunu söylemişti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir