Connect with us

DÜNYA

Efsane Adam’a ülkesi yasaklandı

Published

on

1970'li yılların başında SSCB'nde katı komünist rejim hüküm sürerken tek başına da olsa direnişe geçen ve o günlerde Türk dünyasında efsaneleşen Cemil Kırımlıoğlu, babayiğit güçlü kuvvetli bir delikanlıydı.

Hapishanede açlık grevine başlayan Cemiloğlu'nun bugünkü cılız görüntüsü o günlerdeki açlık grevinin eseridir.

İşte o günlerin efsane direnişçisi şimdi yine ülkesi için bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi veriyor. Bu kez hapishanelerde değil ama uluslararası platformlarda diplomatik yollardan hak arayışını sürdüren Mustafa Cemil Kırımoğlu'nun Türkiye'den sonra Avrupa ve ABD'ye gitmesi buralarda temaslarda bulunması, Putin'i çok kızdırdı. Putin'in devrilen SSCB döneminin KGB'sinde çalışırken çok iyi tanıdığı Cemiloğlu'ndan ürktüğü bir gerçek.

Rusya, Kırım Tatarlarının Kiev'de yaşayan lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girişini yasakladı.

Ukrayna Parlamentosu üyesi de olan, Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı Mustafa Cemil (Cemiloğlu) Kırımoğlu'na Rusya'nın koyduğu yasak 5 yılla sınırlandırıldı.

Açıklama Rusya'nın direktifi ile Kırım Tatar Meclisi tarafından yapıldı. Cemiloğlu, hafta sonunu geçirdiği Kırım'dan Ukrayna'ya geçerken kendisine iletilen yasak kararını tanımayacağını belirtti. Kırım'a geri döneceğini söyleyen Kırımoğlu, “Bu karar ne kadar 'medeni' bir devletle uğraştığımızın göstergesidir” dedi.

Moskova'nın bu hamlesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün, 1944’te Sibirya’ya sürülen Kırım Tatarlarının yasal haklarının iade edilmesine imkan veren kararnameyi imzalamasının ardından geldi. Sürgün edilmeden önce Kırım nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan Tatarlar, günümüzde yüzde 13 ile azınlık statüsünde yaşamlarını sürdürüyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir