Connect with us

Güncel

1 Mayıs gerilimi!

Published

on

Yarın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlamaları için Taksim Meydanı'na yürümeyi planlayan sendika ve sivil toplum kuruluşlarına İstanbul Valiliği'nden olumsuz yanıt geldi.

Yapılan açıklamada, “Yasadışı terör örgütleri ve uzantılarının güvenlik görevlilerine karşı şiddete başvuracaklarına dair bilgiler mevcut” denildi ve Taksim taleplerine izin verilmeyeceği ifade edildi.

DİSK, KESK, TMMO, TTB Pazartesi günü İstanbul Valiliğine başvurarak 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamayı talep etmişlerdi. Sendikalar başvurularında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2012 kararına ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 4. maddesne vurgu yapmışlardı.

Valilikten gelen açıklamada, Anayasa'nın herkese toplantı ve yürüyüş düzenleme özgürlüğü verdiği hatırlatılsa da, bu maddelerde bazı sınırlamaların olduğu ifade edildi ve “Kanunun istisnalar başlıklı 4. maddesi kapsamında Taksim'e izin verilmesinin imkanı kalmamaktadır” dendi.

Valilik açıklamasının ardından 1 Mayıs 2014 Komitesi'ne üye sendikalar basın toplantısı düzenledi. DİSK Başkanı Kani Beko “2014 1 Mayıs'ına AKP yönetiminin ilan ettiği sıkı yönetim koşullarında giriyoruz” dedi. Beko, Taksim’e çıkılırsa ulaşımın olumsuz etkileneceği iddiaları için ise, “Bu iddiada bıulunup tüm şehirde sıkı yönetim ilan etmek akıl dışıdır” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, geçen hafta  partisinin Meclis Grubup Toplantısı'nda “Taksim'den ümidinizi kesin” demişti.

ADRES YENİKAPI

Valilik açıklamasında 1 Mayıs kutlamaları için belirlenen kutlama alanının Yenikapı meydanı olduğunu açıklayan Valilik, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün anlam ve önemine yakışır etkinlikler için her türlü imkâna sahip olan bu alana Sahil Yolu ve Aksaray içinden karayolu ile gelen toplu taşıma araçlarının yanı sıra, Marmaray, İDO deniz ulaşımı ve Aksaray Metrosu ile ulaşılabildiğinden katılımcıların geliş ve gidişleri İstanbul trafiğini olumsuz yönde etkilemeyecektir” dedi.

Sendikalar ise Taksim'in 1 Mayıs kutlamaları tarihinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak kutlamaların Taksim Meydanı'nda yapılması konusunda ısrar ediyor.

ANAYASA MAHKEMESİ REDDETTİ

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına açılması için yapılan bireysel başvuruyu kabul etmedi. AYM kararına gerekçe olarak, “İç hukuk yollarının tüketilmemesi”ni gösterdi.

Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural, Başbakan'ın açıklamaları üzerine 24 Nisan'da 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması talebiyle AYM'ye bireysel başvuru yapmıştı.

TÜSİAD AÇIKLAMASI

1 Mayıs öncesi yaşanan Taksim gerginliğine dair açıklama yapan Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 1 Mayıs'ın artık gerginlik günü olmaktan çıkması gerektiğini söyledi.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz yazılı açıklamasında, “Kutlamaların özgürce ve güven içinde yaşanmasının sağlanması demokrasimizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir