Connect with us

DÜNYA

“Rus milliyetçiliğini körüklemeyin”

Published

on

Eski Rus petrol oligarklarından Mikhail Karkadovski, Avrupa'yı Rusya üzerindeki yaptırımlar konusunda uyardı.

Karkadovski Avrupa'nın Rusya'yı izole etmeye çalışırken milliyetçilere oynadığını söyledi.

Eski iş adamına göre asıl yapılması gereken AB liderlerinin Ukrayna'nın daha istikrarlı bir ülke haline gelmesi konusunda yardım etmesi. Bu da Rusya'da yaşanacak bir değişimi teşvik edebilir.

Karkadov geçmişte Rusya'nın en zengin iş adamıyken Kremlin'le ters düştü ve 10 yıl hapis yattı.

Geçen yılın sonunda hapisten çıktıktan sonra sürgüne gönderilen Karkadovski, Ukrayna krizi ile yakından ilgili.

Karkadovski Ukrayna'nın “yavaş yavaş yanmakta olan bir sivil savaş” yaşadığını söylüyor, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusunu işgal etme niyetinin olmadığını düşünüyor.

Putin'in komşusundaki olaylar üzerindeki “kontrolünü kaybettiğini” söyleyen Karkadovski, buna örnek olarak Kremlin'in Rusya yanlısı ayrılıkçıların ülkenin doğusunda düzenlediği referandumu durduramamasını örnek gösteriyor.

Ancak ona göre Avrupa'nın krize verdiği tepki Rusya'nın Kırım'ı ilhakıyla alevlenen Rusya milliyetçiliğini güçlendirme tehlikesi taşıyor.

Karkadovski AB liderlerinin Moskova üzerinde daha fazla yaptırım uygulamaktan kaçınması gerektiğini bunun yerine Kiev'de siyasi reformları teşvik etmesi gerektiği görüşünde.

Eski oligark, eğer Ukrayna'da durum kötüleşirse bunun Rusya'nın daha da otoriter hale gelmesine sebep olabileceğini ve Putin'in ülkede meydana gelecek bir otorite boşluğundan faydalanabileceğini düşünüyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir