Connect with us

Güncel

Musul mu Viyana mı?

Published

on

Türk TIR şoförlerinden sonra Musul Konsolosluğu'nun basılarak başkonsolos dahil tüm çalışanların rehin alındığı Ortadoğu'da tansiyon her geçen dakika yükselirken Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik destek arayışı çerçevesinde Viyana'da yapacağı konuşmadan henüz vazgeçmiş değil. Irak'taki rehine krizi ve bu ülkedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi zorlu bir dönemece girerken Erdoğan'ın 19 Haziran'da Viyana'da yapmayı düşündüğü konuşma da tehlikeye giriyor.

Zira Avusturya hükümeti Erdoğan'ı konuşturmamak için her türlü engeli çıkartıyor. Şu ana kadar, toplantının yapılacağı mekan bile netleşmedi.

Almanya Köln konuşmasından sonra Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Viyana'da düzenlenecek derneğin 10'uncu Yıl kutlama şöleninde 19 Haziran'da konuşması planlanan Erdoğan, Irak krizine rağmen bu programını henüz iptal etmedi.

Ankara'da bir taraftan Ortadoğu bunalımı aşılmaya çalışılırken Viyana'da ise Erdoğan'ı ağırlayacak dernek yetkilileri şu ana kadar toplantının yapılacağı mekanı bile bulamadı. Çünkü Viyana'da tüm kapılan yüzlerine kapandı.

Viyana konuşması için Avusturya İçişleri Bakanı Sebastian Kurz, “Erdoğan'ı açıkça uyarıyorum: Avusturya toplumunu bölemez. Entegrasyon hassas bir mesele. Yanlış bir konuşma bizi geriye götürür ve iklimi zehirler. Erdoğan'ın buradaki Türklere 'Almanca öğrenin ve Avusturya'ya sadık kalın' gibi doğru şeyler söyleme sorumluluğu var. Ama Almanya'daki gibi bir konuşma olursa bu, buradaki Türklerin zararına olur” demişti.

Yeşiller Federal Milletvekili Alev Korun, Peter Pilz, Sosyal Demokrat Partisi'nden (SPÖ) Omar Al- Rawi başta olmak üzere birçok siyasi Erdoğan'ın UETD şölenini bahane ederek Cumhurbaşkanlığı seçimi için Avusturya'da oy isteyeceğini ve buna karşı oldukları yönünde açıklamalarda bulundu.
 
YER BULUNAMADI

 
UETD Yetkilileri bir basın toplantısı dzenleyerek Başbakan'ı ağırlayacak yer bulmakta zorlandıklarını ve toplantının düzenleneceği yerlerden “olumsuz” yanıtlar aldıklarını söyledi. UETD tarafından yapılan açıklamada ilk olarak 52 bin kişilik Prater semtindeki futbol stadyumunu istediklerini ama olumsuz cevap aldıklarını belirterek, şöyle dedi:
 
“Daha sonra 40 bin kişilik şehrin en büyük spor salonunu kiraladık. Ancak, salon yetkilileri bize e- mail göndererek tadilatı bahane ettiler ve sözleşmeyi iptal etti. 30 bin kişi kapasiteli Krieau açık alanındaki girişimimiz de siyasi bir partinin istememesi üzerine red edildi. Ülkenin her yerinde hatta Salzburg şehrinde bile yer başvurularımız oldu. İstediğimiz yerleri çeşitli bahanelerle bize vermediler.”
 
“300 BİN EURO TEKLİF ETTİLER İDDİASI”
 

Avusturya'nın 1 Milyon triajlı günlük gazetelerinden Krone Zeitung'da yer alan bir haberde ise, “Erdoğan Viyana'da İstenmiyor” başlığıyla verdiği haberde Erdoğan'ın Avusturya'da konuşacak yer bulamadığını hatta 30 Bin kişilik Krieau alanı için teklif edilen 300 Bin Euro'luk teklifin de reddildiğini yazdı.
 
“ŞÖLEN BUZ PATENİ PİSTİNDE GERÇEKLEŞECEK”

 
UETD'nin kuruluşunun 10'uncu yılı şenlikleri için yer bulmayan yetkililere Viyana belediyesi tarafından 7 bin kişilik bir puz pateni pisti gösterildi. Yapılan açıklamada Başbakan'ın konuşacağı puzpateni pistinin dışına dev ekranlar kurulacağı belirtilerek Avusturya dışından vatandaşların gelmemeleri istendi. 

Erdoğan için Viyana'da kıyasıya bir mücadele var. Ama Erdoğan'ın şimdilik sıcaklığını koruyan ve giderek tehlikeli bir boyut kazanan Irak krizi dururken Viyana'ya gidip gitmeyeceği merak konusu.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir