Connect with us

Güncel

İkinci Black Soma sergisi açılıyor

Published

on

Ünlü ressam Filiz Kahraman’nın tüm dünyada büyük yankı uyandıran BLACK SOMA sergisi bu kez 29 Haziran’da BOZCA-DER’de.

Sanatçının ikinci sergisi Old Library Building, Crompton Crescent, London N17 7LD’ adresinde bulunan Türk derneği Bozca-Der’in 400 kişilik sergi salonunda saat 17.00'de açılacak ve saat 19.00'a kadar devam edecek.
karısık

Sergi ile ilgili 020 8801 3841 no’lu numaradan bilgi alınabilir. Sergiye Londra halkından ve önemli isimlerden büyük bir katılım bekleniyor. Sergide Türkiye’den birçok ünlü ismin resimleri de yer alacak.
karısık

100’e yakın resmin yer alacağı serginin tüm eserleri acı dolu insan portrelerinden oluşuyor. Serginin açılışında İngiliz müzisyen Janet BALDACCI ve ardından birkaç süpriz isim mini bir konser verecek.

Denis Erd’ in besteleri de sergide yer alacak. Filiz Kahraman’ın Black Soma projesinin ilk sergisi 4 Haziran Çarşamba günü Redbiridge’deki Mossford Green Primary School Sergi Salonunda açılmış, izleyenlerden ve basından büyük bir beğeni toplamıştı.

Her şey Soma’da yaşanan acı için dökülen gözyaşları ile başladı… FİLİZ KAHRAMAN Soma’da yaşanan felaketin ardından BLACK isimli bir proje başlattı. Tüm Dünyaya bu felakete duyarsız kalmamaları için çağrı yaptı. Bu çağrıya dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce insan cevap verdi. FİLİZ KAHRAMAN projeye nasıl başladığını şöyle anlatıyor:

karısık
”Soma felaketini duydum ve tüm gece uyuyamadım. Sabah normal hayata devam edemediğim için bir gün sonra bu projeyi başlattım. Amacım şuydu; felaketlerde her insan üzülüyor tabiki, ama bir süre sonra acıya alışılıyor unutuluyor. Unutmamak için unutturmamak için ve geride kalanlara yardım edebilmek için sanat harika bir yol. Benim aklıma sanatın sayesinde gelir de sağlanabileceği ve bu gelirle Soma'da babasını kaybetmiş çocukların eğitimine katkı yapılabileceği geldi.Yüzümü siyaha boyadım ve tüm dünya insanlarına çağrı yaptım.Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak. Dünyanın herhangi bir yerinde bir masumun canı yansa duyarlı her insanın kalbi sızlar. 'Acının rengi, dili, dini yok. Acı, acıdır' dedim. 'Soma'daki felaketi yüreğinde hisseden tüm duyarlı insanlar içinizdeki kömür karasını hissettiğiniz duyguları yüzünüze yansıtın acının rengi olan siyahla yüzünüzü boyayın ve resimlerinizi bana gönderin' dedim. Bu çağrıya yüzlerce kişi kulak verdi.”İşte bu düşüncelerle bir proje geliştirip projenin adını “BLACK” açtığım sergilerin adını da “BLACK SOMA” koydum. Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından duyarlı insanlar şimdi yüzlerini siyaha boyayıp acı dolu yüzlerinin fotoğraflarını gönderiyor.”

Ünlü ressam Filiz KAHRAMAN’ın İngiltere’den başlattığı ve birkaç gün içinde sosyal medya tarafından birçok ülke insanına ulaşan “BLACK” projesine katılan duyarlı vatandaşlar, kömür karasına boyanmış yüzlerinin acı dolu ifadeleriyle projeye dahil oluyorlar. Filiz KAHRAMAN dünya genelinden gelen 100 den fazla fotoğrafı resmederken yaşları 50 ila 80 arasında değişen sanat öğrencilerde yardım ediyor.

Kahraman’ın öğrencileri arasında İngiliz, Rus, İran ve Hindistanlı öğrenciler ağırlıkta onları projeye dahil ederek acımızı paylaştıklarını ve bunun bir insani olay olduğunuda gösterebilmeyi amaçlamış. Madencilerle ilgili resimlerin de çizildiği projede tüm resimler siyah beyaz. KAHRAMAN’ın projesine en çok Türkiye’den ve İzmir’den katılım olmuş, Karadeniz Bölgesi ve İstanbul İzmir’i takip ediyor. Macar sanatçılarla, İngiltere, Fransa’da ve İtalya’da yaşayan Türk sanatçıların katılımının yanında Rus ve İran vatandaşlarının da yoğun ilgisiyle karşılaşılmış.
karısık

YAZARLARIN VE ŞAİRLERİN ESERLERİ DE SERGİDE YER ALIYOR

Sergide yazarların ve şairlerin Soma için yazdığı metinlerle şiirler de yer alıyor. Sinema, dizi, tiyatro oyuncuları, opera, bale, fotoğraf, sanatçıları, müzisyenler, yazar ve şairler sanat öğrencileri ve diğer meslek gruplarından ünlüler BLACK projesine destek veriyor. BLACK projesinde yer alan duyarlı vatandaşlarımızın yanı sıra duyarlı tüm sanatçıların buluşma noktası gibi. Black projesine Tamer Levent, Hakan Pişkin, Toprak Sergen, İnanç Ömer Benlioğlu, Ümit Çırak, Geveze gibi birçok ünlü isim büyük destek vermekte.

İzmir Devlet Tiyatroları, Tiyatro Ti ekibi, 3 Mota- Ümit Çırak Modern Oyunculuk Teknikleri, Mesut İzgi ve Tiyatro Pusula, Tiyatrohene, Tiyatro Salt ve İstanbul Opera ve Balesi sanatçıları da projede yer almakta. Black Soma projesine destek verenler: Denis Erd Music, besteledigi Soma isimli muzigi ve web sitesi tasariminın yanı sıra Sosyal medya – PR desteği vermektedir. Moontop Productions ise projenin kreatif tanıtım Videoları ve Grafik tasarım konularında destek veriyor. Fotoğraf sanatçıları Mustafa Atasoy ve Eylül Ceylan Türkpençe projenin çekimlerini yapıyor.

İstanbul'daki koordinasyonu saylayan isim ise Hakan CURCUR. Proje ile ilgili tüm gelişmeler http://www.blacksoma.org web sitesinden takip edilebilinir.
Facebook ortamında BLACK isimli bir beğeni (https://www.facebook.com/pages/BLACK/404253636379899 ) sayfası 15 Hazirandan itibaren aktif olarak kullanılıp projenin tüm gelişmelerini aktarıyor.

Projeye katılanların gönderdikleri resimler, çizimler, sergi görüntüleri, basın haberlerini buradan görebilmek mümkün. Sergideki eserler açık arttırma yoluyla satışa çıkarılacak. Resimlerden elde edilen gelir Soma felaketinde yakınlarını kaybeden ailelere ve o ailelerin çocuklarının eğitimine bağışlanacak. Sergi Londra’nın ardından Ağustos ayında İstanbul'da açılıyor. Duyarlı vatandaşların ve duyarlı sanatçıların yer aldığı BLACK projesi Soma için yapacağı projelerden sonra aynı misyonla başka projelerlede karşımıza çıkmayı planlıyor. Acılara duyarsız kalmamak ilgiyi arttırmak ve yardım edebilmek adına kuralan “BLACK” Soma’yla sınırlı kalmayıp felaketlerin olduğu acıların yaşandığı her yerde yeni projeler hazırlıyor olacak.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir