Connect with us

Güncel

İzmir’in kafası karışık!

Published

on

30 Mart’taki yerel seçimlerde İzmir büyükşehirde CHP yüzde 49,6; AKP, 35,9; MHP ise yüzde 8 oy aldı.

CHP’nin yıllardır kalesi olarak anılan İzmir’de seçmene, CHP-MHP’nin ‘çatı adayı’ Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini sorduk.

Karşıyaka’da konakladığım otelin sahibi Mehmet Dinleyen, “yıllardır CHP’li” olduğunu söylüyor. Çatı adayı önce tanımadığını ama araştırdığını ifade ediyor ve “Isınmaya başladım. Kişilik, eğitim ve dil olarak cumhurbaşkanlığına yakışacak birisi” diye konuşuyor.

Aynı otelin müdürü Hasan Tübek de “Gönlümden daha sosyal demokrat bir aday geçiyordu ama CHP’nin gösterdiği aday olunca bir anlamda onu destekleme adına mahkummuşuz gibi” diyor.

Tübek, araştırmadan oy vermeyi “hiç” doğru bulmuyor ama “CHP araştırmıştır büyük ihtimalle” diye konuşuyor.

“22.00’DEN SONRA…”

Eylem Ürencek de aynı otelde resepsiyon görevlisi olarak çalışıyor. Önce kime oy verdiğini söylemek istemiyor. ‘AKP’mi’ diye sorunca “Adım Eylem, sizce” diye karşılık veriyor.

Ürencek, genel seçimlerde BDP’ye, yerelde ise CHP’ye oy verdiğini aktarıyor ve “CHP’nin adayını çok mantıklı bulmuyorum ama oylar bölünmesin diye CHP’ye vereceğim” diyor.

Otelin olduğu bölgeden daha ilerilere Mavişehir’e geçiyorum. Ara sokaktaki bir marketin kapısına, “Saat 22.00-06.00 arası alkollü içecek satışı yasaktır. Saat 22.00’den sonra arzu edenlere milli içeceğimiz ayran, yoğurt, cacık satışımız devam etmektedir” yazısı asılmış.

Son seçimde CHP’yi tercih ettiğini söyleyen marketin sahibi Erol Uğraş’ın kafası oldukça karışık görünüyor. Çatı aday için, “Severek değil ama sevmeyerek bakacağız. Daha deneme süresindeyiz. Ben şahsım adına karar veremedim. Daha değerli insanlar çıkarsa oyum kesin olarak hayır da değil yani” diyor.

“BU CHP'NİN DAYATMASIDIR”

Karşıyaka’dan vapurla Kordon’a geçiyorum. Kordon’da balık tutan Barış Gerçek’in yanına yaklaşıp, ‘rastgele’ diyorum.

Gerçek, İhsanoğlu’nun, CHP tabanının tümüne hitap etmediğini savunuyor ve “Bu, CHP’nin kimi koyarsak koyalım ona oy vereceksiniz dayatmasıdır. Bedeli ağır olacak belki ama bu sefer vermeyi düşünmüyorum. CHP, bu anlayışından kurtulabilmeli” diyor.

Gerçek, CHP içindeki muhalefet ikinci bir aday çıkarırsa oyunu ona vereceğini söylüyor.

Gündoğdu Meydanı’nda dinlenen ve soyadını söylemeyen Başak Hanım ise “Senelerdir CHP’ye oy veriyorum. Beni rahatsız etmiyor. CHP’nin adayı diye vereceğim” diye konuşuyor.

Aynı semtte taksicilik yapan Hasan Atmaca da çatı adaya destek vereceğini aktarıyor.

‘Adayı tanıyor muydunuz, muhafazakâr olması sizi rahatsız etti mi’ şeklindeki sorumu Atmaca, “Tanıdığımız olsa ne fark edecek ki? En azından bağımsız olsun, partiler içinden olmasın. Türk vatandaşıyız, Müslümanız. Muhafazakâr parti var diye Müslüman olmadık” diye yanıtlıyor.

Kordon boyunda gezintiye çıkmış Çağla Kader ve Tuğçe Yavaş’a yaklaşıyorum. Biraz ısrardan sonra konuşmaya ikna oluyorlar. Kader, son seçimlerde oyunu CHP’ye, Yavaş ise AKP’ye verdiğini söylüyor.

‘Çatı adayıyla ilgili ne düşünüyorsunuz’ soruma Kader, “Orası biraz muğlâk. Pek kuvvetli bulmuyorum. Aslında AK Partiliyim. Ailemin baskısıyla oyumu CHP’ye verdim” cevabını veriyor.

‘Oyunuz bu kez AKP’nin adayına mı’ diye sorunca Kader, “MHP’nin adayını destekleyeceğim. İnsanlığı yakın geliyor” diyor.

“OYUM AKP'NİN ADAYINA”

Yavaş ise İhsanoğlu’nun “Türkiye’yi iyi yönetemeyeceğini” önü sürüyor ve oyunu yine AKP’nin adayına vereceğini ifade ediyor.

Bu sırada Kordon boyunda çocuklarıyla bisiklet turu yapan Ogün Şengül, durup bizi izliyor. Kader ve Yavaş’ı uğurlayıp onunla sohbete başlıyoruz.

Şengül son seçimlerde oyunu, AKP’ye verdiğini belirtiyor ama şimdi “Kararsızların içindeyim. Erdoğan 12 senedir başbakanımız. Belki o göreve layıktır ama vermeyeceğim. Başbakandır, başbakan kalsın” diyor.

BBC Türkçe

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir